Dos passatgers reben instruccions a la sortida de l'aeroport de Lanzarote després de compartir vol amb un home positiu
Dos passatgers reben instruccions a la sortida de l'aeroport de Lanzarote després de compartir vol amb un home positiu en Covid-19 (EFE/Javier Fuentes)

Un home amb Covid burla la quarantena, vola a Lanzarote i obliga a confinar 13 passatgers

L'home havia de fer 14 dies de quarantena per haver estat en contacte amb un malalt que va morir de Covid-19, però va decidir tornar a Lanzarote abans de tenir el resultat del seu test

Actualitzat

Tretze passatgers d'un vol de Madrid a Lanzarote estan en quarantena per haver compartit espai amb un home que va volar després d'haver estat en contacte amb una víctima mortal de Covid-19.

El protocol de prevenció es va desplegar en ple vol, quan el Departament de Salut Pública de la Comunitat de Castella-la Manxa va alertar que un passatger que havia d'estar en quarantena a l'espera dels resultats del test diagnòstic de la Covid-19 havia agafat l'avió.

L'home, que viu a Lanzarote, va viatjar fa uns dies a Ciudad Real per passar els últims dies amb la seva mare malalta. La dona havia donat positiu en coronavirus. Després del funeral es va notificar a tota la família que havien de respectar una quarantena de 14 dies perquè havien estat en contacte amb un possible focus de transmissió de la malaltia i se'ls va fer un test de la Covid-19.

Quan els tècnics sanitaris van voler comunicar-li aquest divendres que el test havia donat positiu, una germana els va informar que havia marxat i estava camí de l'aeroport de Madrid per agafar un vol cap a Lanzarote. Va ser llavors quan totes les alarmes es van disparar.

Es va desplegar un dispositiu de la Guàrdia Civil i del Consorci de Seguretat i Emergències. Però no van ser a temps d'aturar-lo abans que agafés el vol. Llavors es va decidir informar la tripulació, en ple vol, que tenien un cas positiu de coronavirus dins l'aparell.

Dispositiu sanitari per rebre els passatgers del vol Madrid-Lanzarote
Dispositiu sanitari per rebre els passatgers del vol Madrid-Lanzarote (EFE/Javier Fuentes)

A l'aeroport de San Bartolomé es va preparar un dispositiu sanitari per quan aterrés l'avió a Lanzarote. Segons expliquen alguns dels passatgers, pocs minuts després d'aterrar van entrar dins l'aparell persones equipades amb vestit EPI i amb mascareta que van anar seleccionant els viatgers.

A l'exterior esperaven membres del servei d'Urgències de les Canàries, que els van repartir per grups i els van prendre la temperatura. A les 13 persones que viatjaven en els seients més propers a l'home positiu per coronavirus els van informar que havien de fer una quarantena obligatòria de 14 dies i els van fer el test.

El Cabildo de Lanzarote ha ofert a la resta del passatge l'opció d'allotjar-se en un aparthotel en condicions d'aïllament voluntari per si no volen exposar les seves famílies. 35 viatgers del vol han acceptat l'oferta, segons una portaveu de la Conselleria de Sanitat de les Canàries.

Possible responsabilitat jurídica

El govern canari exigeix una investigació sobre la conducta d'aquest passatger perquè per la seva irresponsabilitat 13 persones podrien haver-se contagiat de coronavirus i hauran de fer una quarantena obligatòria.

Els vols de la península a les illes Canàries estan restringits a causes molt justificades i s'exigeix la firma d'una declaració responsable sobre la situació sanitària de cada viatger. Només es pot viatjar a la península per motius laborals, per retorn a la residència habitual o per tenir cura de persones dependents.

L'home que ara s'investiga va viatjar fins a la Península per visitar la seva mare malalta. Però hauria d'haver respectat la quarantena sense moure's de Ciudad Real, una mesura de prevenció que no va fer. El govern canari revisarà si va signar una declaració irregular de la seva situació sanitària per poder agafar el vol de tornada.

A Lanzarote s'han registrat 84 casos positius per coronavirus i tres morts. Ara només queden tres casos actius per aquesta malaltia. Les Canàries estan ara en fase 2 de la desescalada i tres illes passaran dilluns a fase 3.

El director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries, Fernando Simón, ha destacat la rapidesa amb què s'ha actuat en aquest cas i ha dit que és un exemple de "detecció precoç" d'un possible focus de contagi de coronavirus.

 

ARXIVAT A:
Coronavirus Estat d'alarmaSalut
Anar al contingut