Barcelona

Un holograma al quiròfan de Sant Pau, operació d'alta complexitat pionera al món

Recrea exactament l'òrgan del pacient on s'ha de fer la intervenció

Laura GalánActualitzat

Un equip de metges de l'Hospital de Sant Pau ha aconseguit operar un tumor pseudopapilar benigne de pàncrees amb l'ajuda d'un holograma.

L'holograma recrea l'anatomia exacta de l'òrgan del pacient que s'està operant i s'ha portat dins del quiròfan en una piràmide de vidre de prop de 2 metres d'altura, de manera que tot l'equip podia veure aquesta imatge en 3D.

L'interès del cardiòleg Abdel Hakim Moustafa pel 3D és el que ha permès arribar a fer aquesta operació.

"Crec que el 3D serà el futur, perquè cada vegada anirem a una cirurgia més personalitzada i mínimament invasiva."

Moustafa afegeix:

"Per exemple, en la cirurgia que hem fet avui, abans s'obria l'abdomen per poder operar, però ara es fa la cirurgia per via laparoscòpica en què només hi veiem a través de càmeres."

Les tècniques poc invasives, com la laparoscòpia, beneficien molt el pacient, però fan més difícil la feina del cirurgià, que té menys percepció del que està operant.

Per Santiago Sánchez Cabús, cap clínic de Cirurgia Hepatobiliopancreàtica de l'Hospital de Sant Pau, la visió en 3D de l'òrgan que s'està intervenint facilita la feina de detall.

"Això el que a nosaltres ens permet és tenir una visió tridimensional en temps real, que podem consultar al mateix temps que operem, sense necessitat d'abandonar el camp quirúrquic. Simplement, podem desviar la vista, analitzar l'anatomia i continuar operant."

L'holograma, creat a partir d'una impressió en 3D de l'anatomia exacta del pacient, mostra els diversos òrgans i estructures pintats de colors diferents per facilitar encara més l'abordatge de l'operació.

Els cirurgians mouen l'holograma a través d'un sensor, sense haver de tocar cap aparell, per garantir en tot moment l'esterilitat de l'espai.

"Fins ara passava que moltes vegades no veies clar per on anava i havies d'abandonar el camp i anar a consultar unes imatges en un ordinador."

Operar amb ajuda d'un holograma està pensat sobretot per a cirurgies complexes.

"La complexitat ve determinada per la zona anatòmica en què operes i per les alteracions del problema que estàs operant  - generalment, un tumor - que pot afectar l'anatomia d'aquella zona."

 

És una tecnologia indicada, per exemple, quan el tumor creix en un lloc complicat o envoltat de venes i d'artèries que dificulten molt la intervenció, com remarca el director de Cirurgia General de l'Hospital de Sant Pau, Antonio Moral Duarte.

"Pots disposar de tota la tecnologia, de tota la informació, sense interferir en l'operació. Perquè qualsevol lesió d'aquests vasos compromet la vida del pacient en el minut següent."

El model anatòmic amb holografia és fruit de la col·laboració entre l'Hospital de Sant Pau i l'empresa catalana Newtonlab Space, amb el suport de la fundació Mobile World Capital Barcelona, i s'ha presentat aquest dilluns -quan havia de començar el MWC- connectant amb el quiròfan on s'estava utilitzant aquesta tecnologia.

ARXIVAT A:
SalutTecnologia
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut