Augmenten les estafes amb criptomonedes per la dificultat de rastrejar-les
D'esquerra a dreta, les criptomonedes ripple, bitcoin, ethereum i litecoin

Un hacker roba més de 4.000 milions d'euros en criptomonedes i en retorna la major part

És el robatori de criptomonedes més gran que s'ha fet mai, però podria tractar-se d'una acció per evidenciar la vulnerabilitat d'una plataforma d'intercanvi

Josep Maria Camps ColletActualitzat

Aquest dimarts la plataforma d'intercanvi de criptomonedes Poly Network ha denunciat que ha estat objecte d'un ciberatac en el qual s'han robat actius per valor de més de 4.000 milions d'euros.

Ho han fet amb una carta a Twitter adreçada al hacker, en què han assegurat que, fins ara, és la quantitat més gran mai robada al món en criptomonedes, i l'han comminat a tornar els actius:

"Volem establir contacte amb tu i exigir-te que tornis els actius hackejats."

"Els diners que has robat són de desenes de milers de membres de la criptocomunitat i, per tant, són de la gent."

 

 

Aquest dimecres, poques hores després del robatori, la mateixa plataforma ha assegurat que el hacker havia tornat el gruix dels actius, i posteriorment n'ha anat tornant més:

"Fins ara hem rebut del hacker un total de 4.772.297,675 dòlars en actius"

"S'han retornat 260 milions de dòlars dels actius. La resta són de 269 milions de dòlars d'Ethereum i 84 milions de dòlars de Polygon."

 

El senyor "Barret Blanc"

Durant aquest dijous ha anat tornant pràcticament tota la resta, i a la tarda els responsables de Poly Network han assegurat que tots els actius estaven en "una cartera" virtual que controlaven ells i el hacker.

Segons han dit, només quedava pendent que aquest, al qual anomenen "Mr White Hat" (senyor Barret Blanc), els acabés de facilitar l'accés definitiu al control dels actius:

"Per assolir l'objectiu de recuperar totalment els actius i els serveis de cadena creuada, l'equip continuarà comunicant-se amb el senyor White Hat per rebre la clau final."



La majoria dels actius robats són de les criptomonedes Ethereum, BSC i Polygon, i no n'hi ha de Bitcoin, la primera criptomoneda creada i encara ara la més coneguda.
Pantalla amb el valor de les criptomonedes
Pantalla amb el valor de les criptomonedes


Per diversió?

La intenció del hacker podria ser no quedar-se els diners, sinó només alertar de la vulnerabilitat del programari de Poly Network.

Almenys això és el que es desprèn d'un fil de Twitter de l'analista i consultor Tom Robinson, que assegura que ha tingut accés a un text del hacker en què explica per què ho ha fet.

En el text, que Robinson ha penjat sencer, diu que quan va detectar la vulnerabilitat va optar per desviar els actius a un compte segur "per divertir-se" i també per evidenciar-la:

"Quan he detectat l'error, he tingut una sensació ambivalent: què fer davant d'una fortuna com aquesta? Demanar educadament a l'equip del projecte que el solucioni? Qualsevol podria ser el traïdor davant de milers de milions, no puc confiar en ningú! L'única solució que he trobat és desar els actius en un compte segur, tot mantenint l'anonimat i la seguretat."

 

El suposat hacker continua assegurant que no té cap intenció de quedar-se els diners, que els tornarà tots i que en té prou amb el plaer d'haver descobert la vulnerabilitat de la plataforma:

"Diria que esbrinar el punt cec de l'arquitectura de Poly Network ha estat un dels millors moments de la meva vida. Tinc prou diners gràcies al creixement del món de les criptomonedes i ara ja fa temps que em dedico a explorar el sentit de la vida."

Fer-los servir és més difícil que robar-los

Robinson, que és fundador de la consultora britànica Elliptic, ha assegurat a l'agència Reuters que, de tota manera, una cosa és robar els actius, i l'altra poder-ne gaudir:

"Fins i tot si podeu robar actius criptogràfics, "rentar-los" i quedar-se'ls és extremadament difícil a causa de la transparència del blockchain i de l'ús ampli de les analítiques de blockchain per part de les institucions financeres".

Entrevistat per la BBC, Robinson ha estat força explícit a l'entorn dels dubtes que té sobre les intencions inicials del hacker:

"Em pregunto si aquest hacker ha robat els actius, s'ha adonat de la quantitat de publicitat i atenció que estava rebent i que allà on els mogués serien vigilats, i ha decidit tornar-los".

Poly Network és una plataforma que permet als usuaris intercanviar actius de criptomonedes i passar-los entre diferents blockchains (o cadenes de blocs) de manera descentralitzada i, aparentment, segura.

Però l'augment de l'ús de les criptomonedes dels últims anys, que han fet pujar enormement el seu valor, també està cridant molt l'atenció dels delinqüents.

Segons la companyia especialitzada en criptomonedes CipherTrace, consultada per Reuters, entre gener i juliol hi ha hagut fraus i robatoris de criptomonedes per valor de més de 400 milions d'euros.

 

Cables de xarxa LAN en una granja de bitcoins a Florència
Cables de xarxa LAN en una granja de bitcoins a Florència (Reuters / Alessandro Bianchi)

 

 

ARXIVAT A:
Criptomonedes
Anar al contingut