Un guàrdia civil afirma que s'estudiava que els Mossos assumissin la "defensa militar"

L'agent R77175H va ser el responsable de l'escorcoll que va intervenir 10 milions de paperetes el 20S a Bigues i Riells
Un guàrdia civil afirma que s'estudiava que els Mossos assumissin la "defensa militar"
Madrid

Un guàrdia civil afirma que s'estudiava que els Mossos assumissin la "defensa militar"

L'agent R77175H va ser el responsable de l'escorcoll que va intervenir 10 milions de paperetes el 20S a Bigues i Riells
Josep Maria Camps Actualitzat
TEMA:
Judici procés
Un guàrdia civil afirma que s'estudiava que els Mossos assumissin la "defensa militar"

Els magistrats del Tribunal Suprem

En la dinovena sessió del judici del procés al Tribunal Suprem testifiquen més agents de la Guàrdia Civil que van participar en els escorcolls i actuacions vinculades al 20S.

La sessió ha començat a dos quarts de 10 amb els testimonis que aquest dimarts no van poder declarar per qüestió de temps.

El primer, amb la identificació TIP R77175H, va ser a l'operació que va confiscar 10 milions de paperetes del referèndum en una nau de Bigues i Riells, el 20 de setembre del 2017.

Els Mossos i la "defensa militar"

Preguntat pel fiscal Fidel Cadena, l'agent R77175H ha dit que, a més de l'escorcoll de Bigues i Riells, va participar en altres investigacions relacionades amb el projecte independentista.

L'advocat de Vox, el secretari general del partit, Javier Ortega Smith, li ha preguntat per les investigacions relacionades amb els responsables dels Mossos.

L'agent ha assegurat que en un correu electrònic de juliol del 2017, el cap de la comissaria d'investigació criminal, Rafael Comes, va detallar al major Trapero un "escenari futur" en què els Mossos assumirien més competències:

"S'hi fa esment d'una reunió en què ha participat el senyor Cèsar Puig, secretari general d'Interior, el comissari Rafael Comes, el cap de l'àrea de mitjans tècnics de la missió de recerca criminal, i el senyor Salvadó, al qual diu que a la reunió s'han parlat de dos escenaris, un present del qual no ha fet esment, i un escenari futur, on s'ha plantejat l'assumpció de competències plenes com a policia, control de duanes i investigació de blanqueig i frau a escala internacional per evitar l'evasió de capitals de Catalunya."

Repreguntat per Ortega Smith, el testimoni ha afirmat que el govern estava estudiant que els Mossos assumissin responsabilitats de "defensa militar":

Ortega Smith: "Vostè s'ha referit al fet que li consta que en aquestes investigacions s'assignava el paper per accions de defensa al cos dels Mossos, és un paper equivalent a unes forces armades o de defensa policial?"

Agent R77175H: "No. L'apartat és defensa, entenem que és defensa militar, no policial."

Javier Ortega Smith, aquest dimecres interrogant l'agent R77175H al Tribunal Suprem

 

L'agent R77175H ha fet aquesta afirmació en base a un document elaborat per Josep Lluís Salvadó el 2015. En referència al correu electrònic que ha citat l'agent de la Guàrdia Civil, el secretari general d'Interior, Cèsar Puig, que va ser a la reunió referida al correu, ha dit a TV3 que la va convocar el mateix Josep Lluís Salvadó i que quan aquest va plantejar l'hipotètic "escenari futur", va donar la reunió per acabada perquè no era una temàtica que s'hagués de tractar allà.

Correu electrònic de Rafael Comes al major Trapero citat per l'agent R77175H

 

Escoltes demanades pel jutjat 13 de Barcelona

A l'inici de l'interrogatori del fiscal sobre el 20S, l'agent R77175H ha explicat que van arribar a les naus de Bigues i Riells per les escoltes telefòniques ordenades pel jutjat 13 de Barcelona.

En concret, una conversa entre el director general de Patrimoni de la Generalitat, Francesc Sutrias, i el secretari d'Economia, Josep Maria Jové, els va portar a Pau Furriol, i fent-li un seguiment, van veure que es trobava amb dues dones.

El seguiment d'una d'elles els va portar fins a les naus de Bigues i Riells. Van demanar una ordre judicial i el matí del 20 de setembre, mentre hi havia una quarantena d'escorcolls en marxa, entre ells el d'Economia, van entrar a les naus.

A la nau número 18 van trobar moltes caixes plenes de paperetes i també de documentació amb el logotip de la Generalitat per a la celebració del referèndum:

"Ens hi acostem i cada un dels paquets, de piles, tenia un cartell a la part superior amb unes anotacions, que era la quantitat de documents que hi havia a cada un d'aquests munts."

"Vam començar a obrir sobres, hi havia capçalera de la Generalitat, de color marró. Dins d'aquests sobres, estava perfectament organitzat, hi havia tot el que era necessari per constituir meses electorals, participació de votants, fins i tot els cartells que es col·loquen en els col·legis electorals, on es posa tot tal com consta en l'acta, la documentació per celebrar el referèndum."

L'agent ha dit que van trobar 6.000 "sobres complets" amb aquesta documentació, entre els quals hi havia un sobre per enviar documents a una adreça de la Generalitat.

Els concentrats el 20S a Bigues i Riells, asseguts per impedir el pas dels vehicles de la Guàrdia Civil

 

Els manifestants no els volien deixar marxar

Segons ha explicat el testimoni, mentre feien l'escorcoll es van anar agrupant persones més enllà del cordó policial, que hi va arribar a haver al voltant d'unes 300 persones i que hi havia un jove que les organitzava:

"El sergent detecta la presència d'un grup de joves, entre 20 i 25 anys, entre els quals destaca un d'ells que comença a donar consignes de com organitzar-se per evitar que puguem abandonar la zona en el moment d'acabar el registre."

"Les consignes que em facilita el sergent és que estan parlant que quan ens vegin sortir s'asseuran a terra, s'agafaran dels braços i bloquejaran la sortida del dispositiu."

Segons ha explicat l'agent R77175H cap a les 2 de la tarda van acabar l'escorcoll i van marxar dos cotxes amb el secretari judicial i també amb l'advocat d'ofici, però que els va costar perquè la gent, amb una actitud "totalment hostil", no volia deixar-los passar.

L'agent ha dit que van intentar treure les 8 furgonetes carregades amb el material electoral en contra direcció per evitar la concentració més gran, però que van trigar 3 hores, fins a les 5 de la tarda, perquè els concentrats no els deixaven passar.

Segons ha explicat, dos homes grans van estirar-se al carrer perquè les furgonetes no passessin, i que finalment una patrulla dels Mossos va parlar amb el jove que semblava organitzar la concentració i van aconseguir marxar entre la gent, que va colpejar els vehicles.

L'agent ha dit que des que van veure la concentració de gent van demanar ajuda als Mossos, i s'ha queixat que no hi van enviar antidisturbis, només una patrulla de seguretat ciutadana.

 

Quim Torra, a Bigues i Riells

A preguntes del fiscal, l'agent R77175H ha dit que una de les persones que van veure als voltants de la nau els dies previs a l'escorcoll era l'actual president de la Generalitat, Quim Torra:

"Per les vigilàncies que es van fer per la nau, aquí es van veure una sèrie de persones els dies previs a l'entrada i registre, que consten en les diligències policials i entre els quals hi havia el senyor Sutrias, la senyora Mercedes, l'actual president de la Generalitat, Quim Torra; el diputat... Els noms no els recordo, però diversos diputats, un diputat de Tarragona... Consten en les diligències policials. Hi havia persones que entraven i sortien amb alguna caixa. Es veia en les vigilàncies."

L'advocat de Vox li ha preguntat si els concentrats feien servir tàctiques de "guerrilla urbana", i el president del tribunal, Manuel Marchena, l'ha desautoritzat:

Ortega Smith: "Al llarg de la concentració, en les accions de les quals va tenir coneixement, ¿podria dir que el tipus d'acció eren accions de guerra, de guerrilla urbana?"

Marchena: "A veure, seria necessari establir el concepte de "guerrilla". En conseqüència, evitem la valoració. Que ho descrigui si considera vostè oportú que ha de seguir insistint en la descripció, però la conclusió sobre si era una altra mena d'actuació..."

 

ARXIVAT A:
Judici procés

ÀUDIOS RELACIONATS