Barcelona

Un grup d'observadors internacionals per a l'1-O es presenta davant la Generalitat

Els ha rebut el conseller d'Exteriors, Raül Romeva, després d'haver estat acreditats per la Sindicatura Electoral, com estableix la llei del referèndum

RedaccióActualitzat

La primera missió d'observadors internacionals per al referèndum és una realitat. Un grup de sis experts en mediació internacional s'ha presentat aquesta tarda davant el govern de la Generalitat després de ser acreditats per la Sindicatura Electoral, suspesa pel Tribunal Constitucional, com a "observadors internacionals" amb la finalitat de supervisar el referèndum de l'1-O, també suspès.

Aquest grup, definit formalment per la Generalitat com la primera "missió internacional d'observació electoral", està integrat per experts en la mediació en conflictes internacionals i exdiplomàtics de cinc països: Regne Unit, Estats Units, França, Polònia i Holanda.

L'holandès Daan Everts, que posseeix una dilatada trajectòria en el servei diplomàtic, ha actuat aquest divendres com a portaveu del grup i ha agraït la reunió de presentació que han tingut amb el conseller d'Afers Estrangers de la Generalitat, Raül Romeva.

Segons Everts, la seva funció serà supervisar "el procés col·lectiu que viu Catalunya" des d'una posició "absolutament independent i imparcial" i "sense cap vinculació" amb partits catalans o espanyols.

Everts ha explicat que encara que el primer contacte ha estat amb el govern català, el seu propòsit és mantenir reunions amb els diversos actors polítics per conèixer les seves posicions.

Ha deixat clar que els "observadors internacionals" parteixen de la base que un referèndum és sempre "l'exercici d'un dret democràtic" que ha de ser respectat a tots els països del món.

El conseller Raül Romeva ha afegit que el grup d'observadors s'ha limitat a presentar-se davant el govern, i que seran ells en una roda de premsa els que més endavant explicaran en què consistirà la seva labor.

ARXIVAT A:
Referèndum 1-OIndependència
Anar al contingut