Les vacunes de Pfizer i Moderna, a punt de ser autoritzades per distribuir-se als EUA

Un grup de hackers posa la cadena de distribució de la vacuna de la Covid al punt de mira

Una investigació d'IBM deixa al descobert una campanya per recollir informació entre les parts implicades en la cadena de fred que ha de permetre proveir la vacuna a tot el món

Redacció/AgènciesActualitzat

La cadena de subministrament de les vacunes contra el coronavirus es podria haver vist compromesa per un atac informàtic. L'àrea de seguretat telemàtica d'IBM, juntament amb les autoritats nord-americanes en la matèria, han assenyalat una ofensiva dirigida a empreses part de la cadena de fred que ha de permetre la distribució de la vacuna contra la Covid-19 arreu del món.

Una xarxa de hackers estarien treballant a recollir informació sobre la logística de la transferència de dosis d'aquesta solució contra la pandèmia global, segons una publicació de dijous d'IBM. La companyia assegura que ha deixat al descobert una "campanya global de phishing". Per fer-ho, haurien suplantat la identitat d'un executiu del proveïdor de serveis de transport de vacunes xinès Haier Biomedical.

"Phishing", de l'anglès "pescar", és una tècnica amb què es capta dades o s'obté el control de l'ordinador d'una víctima fent-li clicar un enllaç mitjançant un missatge enganyós que li infecta l'ordinador amb un virus informàtic.

L'Agència de Ciberseguretat i per la Seguretat de les Infraestructures dels Estats Units ha republicat la informació proveïda per IBM alertant a les parts de l'operació per distribuir la vacuna en aquest país i demanant-los que estiguin a l'aguait.

Escepticisme

Fonts citades per Reuters, però, han expressat alguns dubtes sobre la troballa d'IBM. Joe Slowik, un investigador de l'empresa DomainTools, ha trobat per casualitat "un subconjunt d'activitats" que formen part d'una campanya molt més gran "que no ha d'estar necessàriament focalitzada en les vacunes o activitats semblants".

Tot i que creu que les intencions dels atacants són "definitivament malicioses", Slowik sosté que no les té totes en considerar si la campanya descoberta està focalitzada específicament en la distribució de vacunes.

No està clar qui hi ha darrere de l'espionatge, afirmen a Reuters, que ha enviat alguns correus a les adreces utilitzades pels hackers i no ha obtingut resposta.

La importància de la cadena de fred

Bastir una cadena de fred és fonamental per distribuir les vacunes desenvolupades per empreses com Pfizer Inc i BioNTech, ja que les dosis han d'estar emmagatzemades a -70 graus celsius o menys per evitar que es facin malbé.

La unitat de ciberseguretat d'IBM defensa que ha detectat que un grup de pirates informàtics estarien recollint informació sobre diferents aspectes d'aquesta cadena.

Els objectius inclouen companyies involucrades en la manufactura de panells solars, que fan servir per proveir energia als refrigeradors en països càlids, i en la producció de petroquímics que poden ser utilitzats en la derivació de gel sec.

Segons l'analista d'IBM i coautora de l'informe, Claire Zaboeva, els hackers haurien invertit "molts esforços" en aquesta campanya.

"Qui sigui que ha organitzat aquesta campanya tenia molt clar quins productes són part de la cadena de subministrament que ha de permetre la distribució de la vacuna amb què combatre la pandèmia global", ha afirmat Zaboeva.

ARXIVAT A:
Coronavirus Covid-19Vacunes
Anar al contingut