Un grup de hackers dona a dues ONG milers d'euros provinents de la ciberextorsió

Una de les organitzacions benèfiques assegura que tornarà els diners

Redacció/AgènciesActualitzat

Un grup de hackers anomenat Darkside ha donat desenes de milers de dòlars en criptodivises a dues organitzacions benèfiques. Una suma que, asseguren, prové dels milions de dòlars obtinguts a través de la ciberextorsió a empreses.

Mitjançant una publicació al dark web o web fosc, les xarxes que no es troben indexades pels motors de cerca i necessiten programari específic per accedir-hi, aquests pirates informàtics ha mostrat dos rebuts de 10.000 dòlars cadascun en donacions en Bitcoin a Children International i Water Project.

Aquests diners haurien sorgit d'atacs ransomware, un tipus d'atac informàtic que xifra l'ordinador del seu objectiu i no hi permet l'accés si no es paga una determinada suma. Asseguren que ho fan per "millorar el món".

Les ONG beneficiades es dediquen a donar suport a nens, famílies i comunitats a Àfrica, Àsia i Amèrica i a millorar l'accés a l'aigua potable a l'Àfrica subsahariana, respectivament.

Diners retornats

Children International ha assenyalat que no es quedarà els diners: "Si la donació està vinculada a un pirata informàtic, no tenim cap intenció de quedar-nos-la", ha afirmat un portaveu de l'organització a la cadena britànica BBC.

El grup ha assegurat que els atacs van dirigits només, a grans empreses i que mantenen com a hostatges els seus sistemes fins que paguen el rescat. "Creiem que és just que part dels diners de les empreses es destinin a la caritat", ha indicat el grup.

"Tant ens fa com de dolenta creguis que és la nostra feina, ens complau saber que ajudem a canviar la vida d'algú", ha afegit. Asseguren que el que busquen és "millorar el món".

Per dur a terme les donacions, els hackers han fet servir un servei anomenat The Giving Block, que utilitzen unes 67 organitzacions sense ànim de lucre, entre les quals hi ha Save The Children, Rainforest Foundations i She's The First.

La companyia ha assegurat a la BBC que no eren conscients que les donacions les havien dut a terme ciberdelinqüents i ha subratllat que està provant de determinar si els fons van ser robats realment.

"Si finalment descobrim que aquestes donacions es van fer amb fons robats, per descomptat, començarem a treballar per retornar-los al seu propietari legítim", han afirmat.

Anar al contingut