Sant Adrià de Besòs

Un gran hub audiovisual i 1.844 pisos: el futur de les Tres Xemeneies va prenent forma

La Generalitat i els Ajuntaments de Sant Adrià i Badalona fan front comú per impulsar el projecte, que vol ser un referent mundial de la indústria audiovisual el 2030

El projecte de hub audiovisual i digital català a les Tres Xemeneies de Sant Adrià de Besòs avança. La proposta pretén convertir Catalunya en un referent tecnològic i formatiu del sector de l'audiovisual i el videojoc.

La Generalitat va donar el tret de sortida oficial al projecte fa un mes. Ara s'ha fet un front comú amb els ajuntaments de Sant Adrià i Badalona, universitats i sector industrial, que han expressat el "ferm compromís" de completar el 2030 aquest projecte a l'antiga central tèrmica, que va tancar fa onze anys. 

El Pla Director Urbanístic, que promou la Generalitat, s'ha d'aprovar les pròximes setmanes i inclourà habitatges, indústria i espais verds i esportius i vol transformar tota la zona entre la desembocadura del riu Besòs i el barri de la Mora de Badalona, i entre les vies del tren i el mar. Caldrà concretar terminis i inversions. 

La propietat d'aquestes 32 hectàrees està repartida entre l'Àrea Metropolitana de Barcelona, Endesa i el Banc de Santander-Metrovacesa.

 

Catalunya Media City

Una de les peces clau d'aquest hub serà el Catalunya Media City, que se situarà a l'edifici de turbines, just al costat de les tres xemeneies gegantines que presideixen l'horitzó del litoral barceloní des de fa dècades. Tindrà platós, estudis, espais de recerca, producció i postproducció, amb una inversió calculada en 450 milions d'euros.

Les administracions confien que aquest espai atraurà empreses vinculades als sectors audiovisuals i del videojoc i del digital, des de proveïdors, productores, desenvolupadors, i altres integrants de la cadena de producció.

Les més de 2.000 empreses audiovisuals de Catalunya facturen 12.000 milions d'euros i donen ocupació a uns 14.000 treballadors.

L'altre sector implicat en el projecte, el del videojoc, compta amb 200 empreses, 4.000 treballadors, majoritàriament menors de 45 anys.


1.844 pisos al litoral

Un 35% dels terrenys seran per a activitat econòmica. Hi ha reserva de sòl per a equipaments, però no s'han concretat quins ni on.

El que més s'ha treballat, i més controvèrsia ha portat, són els 1.844 pisos previstos, amb un 40% de protecció oficial, cap de tipus social.

"Jo només hi veig coses positives", ha dit l'alcaldessa de Sant Adrià, Filo Cañete, que no veu cap problema en el fet "que vingui més gent nova a la ciutat, amb un perfil determinat, o que tingui una confluència amb la ciutat".


Oposició veïnal

Els col·lectius que s'oposen al projecte, dins de la Plataforma per a la Conservació de les Tres Xemeneies, critiquen que l'oferta "no dona resposta als joves de Sant Adrià ni a les famílies, amb uns ingressos com els que estan tenint", com diu Roger Hoyos, d'aquest grup.

Consideren que és un projecte "especulatiu i poc realista amb la situació climàtica global". El Gloria i el Filomena van inundar tot el voltant de les Tres Xemeneies, recorda Francesc Alfambra. El mateix projecte admet que es construirà en zona inundable.

Com a alternativa, defensen que els habitatges es facin on ara hi ha petites indústries, entre la via del tren i la resta de Sant Adrià, i que des de la via del tren fins al mar, tot sigui un gran parc litoral.

ARXIVAT A:
Urbanisme
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut