Viena

Un gel vaginal redueix un 39% el risc de contraure el VIH entre les dones

Continua a Viena la 18a Conferència Internacional sobre la sida, que acaba de posar sobre la taula un nou mètode per reduir el risc de contraure el virus entre les dones. Es tracta d'un gel vaginal que conté antiretroviral i que, segons un estudi presentat durant la trobada i publicat per "Science", aconsegueix reduir un 39% el risc d'infecció en la població femenina. Es tracta de la primera vegada que s'obtenen resultats esperançadors en la reducció de la transmissió del VIH amb microbicides per aplicar a la vagina o el recte abans de mantenir una relació sexual. Les reaccions dels experts sobre aquest treball han estat molt favorables.

Actualitzat
Nou avenç en la lluita contra el virus de la sida. El nou estudi, publicat per "Science", conclou que el gel vaginal que conté l'antiretroviral Gilead Sciences Tenofovir aconsegueix reduir un 39% el risc d'infecció del VIH en la població femenina, així com també disminueix les possibilitats de contraure herpes genital fins a un 51%.

Els investigadors porten anys intentant formular un microbicida - gel, crema, anella o comprimit - per aplicar a la vagina o el recte per prevenir la transmissió del VIH durant les relacions sexuals. Tanmateix, fins ara s'havia aconseguit. És per això que les reaccions dels experts sobre aquest treball han estat molt favorables. Segons ha declarat Salim Abdool Karim, de la Universitat de KwaZulu-Natal de Durban, a Sud-Àfrica, "els resultats de l'estudi demostren que es podria reduir la infecció proporcionant a les dones un nou mètode per protegir-se".

38 casos vs 60 amb el nou mètode

En l'estudi, que s'ha fet a la mateixa ciutat de Durban, han participat un total de 889 dones entre 18 i 40 anys. La meitat es van aplicar el gel dotze hores abans i dotze hores després de mantenir relacions sexuals, mentre que el 50% restant va utilitzar un placebo. Un cop al mes se'ls feia el test del VIH i durant dos anys i mig se n'ha estudiat l'evolució.

Al final de l'estudi es van registrar 60 infeccions del VIH en el grup del placebo, mentre que només 38 en el grup que es va aplicar el gel amb antiretroviral, la qual cosa representa un índex del 39%.

Més aplicació del gel, menys risc

L'estudi, que demostra que les dones que es van aplicar el gel més sovint tenien menys risc de ser infectades, també conclou que en el primer any el risc d'infecció s'havia reduït un 50%. Ara els científics investigaran per què es va reduir l'eficàcia del tractament amb el pas del temps.

El nou gel encara ha de superar una tercera fase de proves i quan la superi encara trigarà arribar al mercat. Malgrat que la protecció del 40% encara no és suficient per substitutir el preservatiu, els científics troben l'eficàcia del nou mètode molt significativa per frenar l'epidèmia a les regions més afectades.

D'altra banda, l'Organització Mundial de la Salut ha alertat que només 5 dels 15 milions de persones infectades amb el VIH que haurien de rebre tractament hi tenen accés.

Aquest últim any s'ha incrementat 1.200.000 les persones que han rebut nous tractaments. L'OMS pensa que les morts relacionades amb el VIH es reduiran un 20% en els pròxims 5 anys.
Anar al contingut