Madrid

Un funcionari decidirà l'ordre dels cognoms dels fills si els pares no es posen d'acord

Els funcionaris del Registre Civil decidiran l'ordre dels cognoms d'un fill si en un termini de tres dies els pares no són capaços de posar-se d'acord. Aquest és un dels punts aprovats aquest dimecres durant la tramitació del nou projecte de llei del Registre Civil. Tots els grups, excepte ERC, que s'ha abstingut, consideren aquesta decisió la més salomònica. Es descarta així l'ordre alfabètic per als cognoms -com havia proposat el govern- o establir-lo per atzar.

Actualitzat
Si uns pares estan en desacord sobre l'ordre dels cognoms, se'ls donarà tres dies perquè s'ho repensin. Si després d'aquest temps no hi ha entesa, serà un funcionari del Registre Civil qui triarà. Sempre haurà de tenir en compte l'interès del menor.

El diputat de CiU Jordi Jané ho explicava amb un exemple. "No és el mateix dir-se Dolores Segura Guerra que Dolores Guerra Segura. Si es vol protegir l'interès superior del menor i els pares no s'han posat d'acord amb l'ordre, evidentment l'encarregat fixarà un ordre que eviti un prejudici a aquest menor."

L'ordre dels cognoms establert a la primera inscripció al registre determinarà l'ordre dels posteriors naixements o afiliacions al Registre Civil. En aquesta primera inscripció es podran introduir la preposició "de" o la conjunció "i" entre els dos cognoms en els termes que indica la llei.

També s'ha acordat que puguin inscriure's en un registre especial que no tindrà efectes jurídics les morts de nadons prenatals que es produeixin a partir dels sis mesos de gestació. Fins ara el Codi Civil espanyol només permetia la inscripció al registre dels nens que visquessin més de 24 hores.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut