Un frau per fer entrar els fills en universitats d'elit esquitxa Estrelles de Hollywood
Felicity Huffman als "Screen Actors Guild Awards" al gener del 2019 (Reuters)
Estats Units

Un frau per fer entrar els fills en universitats d'elit esquitxa estrelles de Hollywood

Felicity Huffman, actriu de "Mujeres desesperadas", i 49 persones més, investigats per formar una xarxa que falsificava notes i currículums per entrar a les universitats de més prestigi dels EUA

Xevi MiróActualitzat

Felicity Huffman, actriu de "Mujeres desesperadas", i Lori Loughlin, de "Padres forzosos", estan sent investigades amb 50 persones més, per formar part d'una xarxa que subornava el personal de les universitats més prestigioses perquè els seus fills hi entressin al marge dels seus mèrits acadèmics o esportius. Huffman va ser detinguda i ha estat posada en llibertat, sota fiança de dos-cents cinquanta mil dòlars.

Personal d'universitats tan prestigioses com Yale, Stanford, la Universitat del Sud de Califòrnia i Georgetown estan involucrats amb la xarxa.


La clau: una fundació per "obrir les portes acadèmiques"

El principal investigat es diu William "Rick" Singer i és el responsable d'una empresa, "Edge College & Career Network: "The Key", especialitzada a "obrir les portes acadèmiques". A través d'una fundació lligada al mateix Singer, Huffman hauria pagat 15.000 dòlars perquè l'empresa de Singer ajudés la seva filla gran a entrar a la universitat. Lori Loughlin i el seu marit, el dissenyador de moda Mossimo Giannulli, van pagar 500.000 dòlars perquè les seves dues filles entressin a la Universitat del Sud de Califòrnia.


Falsificacions als exàmens d'accés

Segons la investigació, feta pel fiscal general de Massachusetts, Andrew Lelling, la xarxa tenia diferents mecanismes per aconseguir el seu propòsit. Per una banda, es podia fer que els exàmens d'admissió -coneguts com a test SAT i test ACT- dels futurs alumnes fossin falsificats o bé corregits per personal conxorxat de la universitat, que millorava les respostes. Per un altre costat, segons el fiscal, també se subornava persones dels equips esportius universitaris perquè falsifiquessin l'historial esportiu dels aspirants. L'entrenador de l'equip femení de futbol de Yale, el de vela de Stanford o el de tenis de Georgetown són alguns dels imputats.

La Universitat de Yale, a Connecticut, EUA

Per falsificar l'expedient atlètic dels alumnes, l'empresa de Singer feia fotos teatralitzades dels futurs alumnes en situacions esportives que fessin creïble l'expedient. En altres casos, també utilitzaven fotos d'internet i les modificaven amb un editor d'imatges per posar-hi la cara de l'alumne candidat. Segons la investigació, ni les universitats ni els fills d'aquests pares estaven al cas de les trampes fetes.


Entre quinze mil i setanta-cinc mil dòlars per examen falsificat

L'estafa es va començar a fer el 2011 i s'ha anat reproduint fins al febrer del 2019. Singer cobrava entre quinze mil i setanta-cinc mil dòlars per examen falsificat, el pagament es feia via la fundació sense ànim de lucre que el mateix Singer presidia: The Key Worldwide Foundation. Amb aquests pagaments, a més, els pares es podien desgravar els diners de l'estafa. Singer, per la seva part, deia que la fundació servia "per ajudar els estudiants amb desavantatges arreu del món"

Singer hauria rebut més de 25 milions de diferents progenitors i hauria aconseguit fer entrar 700 alumnes pel que ell venia com "la porta lateral" de les universitats de prestigi. Singer s'ha declarat culpable en els càrrecs presentats: pertinença a una organització criminal, blanquejament de diners i obstrucció de la justícia. La condemna podria ser de 65 anys de presó i 1 milió de dòlars de multa.

Trenta-tres pares, tots de classe alta, 13 entrenadors d'universitats i empleats de Singer també estan sent investigats.

ARXIVAT A:
Educació Estats Units
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut