Almenys 27 morts en un fort terratrèmol seguit d'un tsunami a Turquia i Grècia

El sisme, que ha afectat la costa turca i les illes gregues, ha provocat més de 400 ferits només a Turquia

RedaccióActualitzat

Un fort terratrèmol ha sacsejat aquest divendres al matí Turquia i Grècia, i ha causat almenys 27 morts i més de 700 ferits. Els equips de rescat continuen buscant possibles víctimes sota la runa.

L'epicentre del terratrèmol, poc abans de les dues del migdia, s'ha situat al mar Egeu, a uns 60 quilòmetres al sud-oest de la ciutat turca d'Esmirna i al nord de l'illa grega de Samos. Vint de les víctimes mortals són turques. La ciutat més afectada és Esmirna, a Turquia. 

Es tem que les xifres de víctimes augmentin a mesura que es vagi accedint als edificis destruïts. Unes tasques complicades per les rèpliques que han succeït el sisme. N'hi ha hagut gairebé 200, 23 amb una magnitud superior a 4, segons l'Autoritat per a la Gestió d'Emergèncias i Desastres (AFAD) de Turquia. Molts supervivents han passat la nit acampats als parcs en tendes de campanya.


Magnitud 7 i petit tsunami

La magnitud preliminar del terratrèmol varia entre 6,6 i 7, segons diferents fonts. El sisme ha provocat danys importants, especialment a Turquia, amb l'ensorrament d'una vintena d'edificis.
 

Un fort terratrèmol, seguit d'un tsunami, sacseja Turquia i Grècia
Un edifici ensorrat a Esmirna, Turquia (EFE/EPA/Mehmet Emin Menguarslan)

El sisme també ha originat un tsunami que ha inundat la ciutat turca de Seferihisar, de 44.000 habitants. Segons la televisió turca NTV, una de les víctimes és una dona que s'ha ofegat a conseqüència del petit tsunami.

A l'illa grega de Samos, on també es va generar un tsunami, dos adolescents van morir en caure'ls una paret a sobre. 

L'aigua ha arrossegat cadires, taules i para-sols, i també embarcacions del port que estaven amarrades.


Es calcula que uns 30 milions de persones han pogut notar el terratrèmol. El sisme també s'ha percebut a Atenes i a Istanbul, segons el Servei Geològic dels Estats Units (USGS), i especialment a l'illa de Creta, tot i que no s'han reportat danys en aquestes zones.

Turquia és una de les zones amb més activitat sísmica del món, pel contacte entre les plaques tectòniques d'Anatòlia i Euràsia.

Terratrèmol al mar Egeu (US Geological Survey (USGS))

Les primeres imatges des d'Esmirna evidencien els danys originats per aquest fort sisme en els edificis, i també pel tsunami que hi ha arribat després. El sacseig s'ha notat en gran part de les províncies de l'oest de Turquia i a les illes gregues.

Desenes d'edificis s'han ensorrat a la ciutat turca. Les imatges de les conseqüències recorren la xarxa:

ARXIVAT A:
Turquia
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut