Òdena

Un foc sense control crema un miler d'hectàrees a l'Anoia i el Bages

El foc ha obligat a desallotjar 450 persones de dues urbanitzacions, a Sant Salvador de Guardiola i al Bruc, a més de dos restaurants i una setantena de nens que estaven de colònies en una casa rural

RedaccióActualitzat

Ja són més de 1.000 les hectàrees de massa forestal que ha cremat l'incendi que es va originar ahir a la tarda a Òdena, a l'Anoia. La sequera, la baixa humitat i el vent van fer que les flames ràpidament s'estenguessin i l'incendi es dirigís cap al municipi de Sant Salvador de Guardiola, al Bages, i cap al Bruc, a tocar de Montserrat.

La boira, de moment, està complicant la incorporació de tots els mitjans aeris, un total de 22, a les tasques d'extinció. Durant la nit hi han estat treballant 127 dotacions terrestres dels Bombers.

Pel que fa a les carreteres, tan sols està tallada la C-37 en dos trams a Òdena i també l'accés a Montserrat per Can Maçana. Si no hi ha canvis en les condicions meteorològiques, que han millorat en les últimes hores, aquest matí es podrà estabilitzar el que és, de moment, el gran incendi de l'estiu al nostre país.

El foc ha obligat a desallotjar 450 persones de dues urbanitzacions a Sant Salvador de Guardiola i el Bruc, a més de dos restaurants i una setantena de nens que estaven de colònies en una casa rural.

Dos flancs de foc

L'incendi s'ha dividit en dos flancs, està molt actiu i ja ha afectat 1.000 hectàrees de massa forestal distribuïdes en dues comarques: l'Anoia i el Bages. El cap de l'incendi està situat al paratge conegut com la Penyora, al sud de la carretera C-37 a l'altura del quilòmetre 80, i és el que més preocupa.

Com a mesura de prevenció, s'han desallotjat dos restaurants: Cal Frare i Els Cubs. També s'han desallotjat les urbanitzacions El Bosc Gran, Ca l'Esteve i Montserrat Park, la casa de turisme rural Ca n'Ollé de la Guàrdia, una casa de colònies i un refugi d'animals de la protectora APAN. També hi ha un mas, que és restaurant, que ha estat confinat per la impossibilitat d'arribar-hi per desallotjar-lo.

Els evacuats de Ca l'Esteve, de Sant Salvador de Guardiola, han estat traslladats al pavelló de bàsquet del barri del Xup a Manresa. La Creu Roja ha fet dos grups de desallotjats que han estat distribuïts entre Manresa i el Bruc.

Segons el sots cap de bombers de la Generalitat, Albert Vilanova, aquest és el primer gran incendi de l'estiu. Vilanova ha dit que el que més els preocupa era el fort vent que bufava i que feia canviar l'escenari de l'incendi segons avançava el dia. Els Bombers de la Generalitat han centrat els esforços en el flanc esquerre i en la part del flanc dret més propera a la urbanització Montserrat Park, que és una zona de barrancs.

Un dels fronts encara avança sense control cap a Sant Salvador de Guardiola. L'alcalde de Sant Salvador de Guardiola, Albert Miralda, ha explicat que voluntaris del poble han muntat un equip per si han de participar en tasques d'extinció i alhora han instal·lat un punt de vigilància al Bruc.

L'alcalde del Bruc, Enric Canela, ha explicat que s'han desallotjat 450 persones de la urbanització Montserrat Parc. Algunes masies han quedat encerclades. Canela aconsella a tothom de la zona que tanqui les seves cases i que es dirigeixi cap a l'ajuntament.

Jordi Jané, conseller d'Interior, des del centre de comandament ha destacat tres aspectes que han facilitat la magnitud de l'incendi: el vent de ponent, la sequedat del terreny i la poca humitat ambiental. Segons Jané, ara s'està intentant perimetrar i encerclar amb contrafocs l'incendi per evitar que es faci més gran.

El Sistema d'Emergències Mèdiques ha informat que ha atès a 6 persones i 4 persones més s'han desplaçat pels seus propis mitjans a punts de la xarxa hospitalària, totes valorades de caràcter lleu.

 

El foc ha obligat a tallar totalment la C-37 i la C-37z als quilòmetres 71,5 i 75,5 entre Òdena i Castellfollit del Boix, i els vehicles s'han de desviar per altres vies. També s'ha tallat la B-1101 a Sant Salvador de Guardiola en tots dos sentits.

Cap a quarts de vuit del vespre han tancat l'accés al monestir de Montserrat com a mesura preventiva, però poca estona després l'han tornat a reobrir.

Protecció Civil ha posat en fase de prealerta el pla INFOCAT per aquest incendi. Hi ha preocupació per la intensitat del vent que bufa a la zona i que ajuda que el foc avanci.

A tocar de masies i restaurants

Segons ha explicat l'alcalde d'Òdena, Francesc Guisado, les flames han passat molt a prop del restaurant i, fins i tot, podrien haver cremat part de la terrassa.

 

Del camp al bosc

El foc ha començat al voltant de quarts de dues del migdia. Les flames, que podrien haver començat en un camp de sega prop de Mas Can Rossinyol, afecten en aquests moments vegetació forestal. Ara ja amenaça el Puig Aguilera, una zona amb moltes granges i masies.

La columna de foc és ben visible des de diverses poblacions de la comarca de l'Anoia:


El telèfon d'emergències ha rebut, fins al moment, 920 trucades relacionades amb l'incendi.

Incendi al Baix Empordà

A Madremanya, al Baix Empordà, hi ha un altre incendi que ja està en fase de control i que també ha cremat vegetació forestal. Fins a aquest foc s'hi han desplaçat 9 dotacions de bombers, una de les quals és aèria.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut