Google for Education Suite , és una eina que s'utilitza en escoles de tot el món (PIXABAY Steve Riot)

Un fiscal dels EUA acusa Google d'"espiar milions de nens" amb eines per a escoles

Amb el G Suite té accés a les dades personals d'alumnes, professors i famílies sense el seu coneixement ni consentiment

RedaccióActualitzat

El fiscal general de Nou Mèxic, als Estats Units, acusa Google d'"espiar milions de nens" a través del paquet Google for Education Suite, que proporciona eines i material gratuït a moltes escoles i instituts arreu del món.

En un escrit d'imputació de 24 pàgines, el fiscal general de Nou Mèxic, Héctor Balderas, considera que Google vulnera lleis estatals i federals sobre la protecció de dades a menors de 13 anys.

"La seguretat dels estudiants hauria de ser la prioritat primera de qualsevol empresa que presti serveis als nostres fills, especialment a les escoles. El seguiment de les dades dels estudiants sense el consentiment dels pares, no només és il·legal, sinó que és perillós i la meva oficina perseguirà qualsevol empresa que sigui responsable de comprometre la seguretat la seguretat dels nens de Nou Mèxic."

Els tipus d'informació recopilada, segons el fiscal, inclou la geolocalització, els llocs web visitats, les cerques a Google i YouTube, llistes de contactes, enregistraments de veu, les contrasenyes que guarden i moltes coses més. Recollir aquesta informació --que permet crear un perfil d'usuaris menors de 13 anys i del seu comportament sense el consentiment dels pares-- està prohibit per les lleis federals.

El fiscal Balderas acusa Google d'incomplir el seu propi compromís de garantir la privacitat de les dades.

L'ordinador i internet, eines principals en l'educació (PIXABAY Tobias Albers-Heinemann)

Carta a Google

El fiscal general Balderas també ha escrit, paralel·lament, una carta al conseller delegat de Google exigint que l'empresa cessi immediatament la pràctica. Balderas acusa la companyia de fer negoci amb aquestes dades --tal com diu que l'empresa va admetre en una investigació al Congrés-- i adverteix del perill de fer-les públiques.

"Google ha utilitzat aquest accés per recopilar quantitats massives de dades de nens, no en benefici de les escoles que els han contractat, sinó per un interès comercial propi.

Em veig obligat a iniciar accions legals per prohibir aquesta perillosa conducta. Els demano que cessin en aquestes pràctiques.

Empreses amb les quals Google ha fet negoci han estat acusades, i el pitjor és que aquestes empreses han tingut fuites de  dades personals que han arribat al mercat negre de la xarxa."

El fiscal considera que, a més, amb l'accés dels estudiants a totes les eines de Google, com GMail, Calendar, Drive, Docs i altres, assegura "generacions de futurs clients".

La Fiscalia de Nou Mèxic va presentar una demanda similar contra Google i diverses empreses tecnològiques al setembre del 2018, al·legant la recollida il·legal de dades d'aplicacions mòbils dirigides a nens. Les empreses han denegat les faltes i el cas espera una decisió d'un jutge federal d'Albuquerque.

 

G Suite, arreu del món

El fiscal ha explicat que la seva denúncia no només afecta l'estat de Nou Mèxic, fins on arriba la seva jurisdicció, sinó que l'actuació de Google, a través de Goggle Education Suite --conegut també com Google Suite i G suite-- abasta tot el país i arreu del món.

A l'estat de Nou Mèxic, més de la meitat de les escoles utilitzen el G Suite. A tots els Estats Units, més de 80 milions d'estudiants i professors el fan servir, i més de 25 milions d'ordinadors hi estan connectats a través de GoogleChrome a les escoles. Segons el fiscal, la connexió a través de Google Sync també permet, no només l'accés a la vida digital i les dades personals dels alumnes, sinó l'accés als comptes de les famílies i particulars.

Nens estudiant amb l'ordinador (PIXABAY Tomasz Mikolajczyk)

Importància de la tecnologia en l'educació

El fiscal Héctor Balderas ha fet saber també a través d'una carta a les escoles de l'estat de Nou Mèxic que no "hi ha cap dany immediat a l'ús continuat d'aquests productes" i que no cal suspendre'n la utilització a les escoles.

Balderas defensa la necessitat i la importància de l'ús de la tecnologia en l'educació i per això s'ha de protegir la privacitat d'alumnes, professors i famílies i evitar l'accés a les seves dades personals "sense el seu coneixement o el consentiment explícit dels pares."

ARXIVAT A:
GoogleTecnologiaEducació MenorsProtecció de dadesJudicial
Anar al contingut