Un fiscal argentí qualifica de "desfogar-se sexualment" la violació en grup d'una menor

Amb aquesta qualificació, les penes de presó són inferiors als tres anys i cap dels acusats haurien d'entrar-hi
Un fiscal argentí qualifica de "desfogar-se sexualment" la violació en grup d'una menor

Un fiscal argentí qualifica de "desfogar-se sexualment" la violació en grup d'una menor

Amb aquesta qualificació, les penes de presó són inferiors als tres anys i cap dels acusats haurien d'entrar-hi
Actualitzat
TEMA:
Violència masclista
Manifestació feminista a Buenos Aires
Manifestació feminista a Buenos Aires (EFE / Juan Ignacio Roncoroni)

Indignació a l'Argentina pel dictamen d'un fiscal que considera "desfogar-se sexualment" la violació en grup que va patir una adolescent l'any 2012 a la província de Chubut, al sud del país.

La justícia argentina investiga cinc joves, coneguts com "La Manada de Chubut", per l'agressió sexual fa vuit anys a una noia, que aleshores tenia 16 anys. Els fets van passar durant una festa en una casa de la localitat de Rawson, a la Patagònia argentina.

El fiscal de Chubut Fernando Rivarola ha accedit a fer un judici abreujat als acusats i, en el seu dictamen, ha canviat l'acusació inicial d'"abús amb accés carnal" per una qualificació d'"abús sexual simple" i ha considerat que es va tractar d'un "accionar dolós d'alleujament sexual" per part dels imputats.

El fiscal també assenyala que la jove estava en un estat de semiinconsciència durant l'agressió sexual.

 

Una noia es manifesta a Buenos Aires amb una mascareta amb el missatge
Una noia es manifesta a Buenos Aires amb una mascareta amb el missatge "Paren de matarnos" (EFE / Juan Ignacio Roncoroni)

 

Sense presó per als acusats

Amb la nova qualificació del crim pactada per la fiscalia i la defensa dels acusats, si el jutge que instrueix la causa convalida el dictamen, cap dels acusats entrarà a la presó. El delicte d'abús sexual simple preveu condemnes de menys de tres anys, de manera que la presó quedaria en suspens.

Amnistia Internacional també ha manifestat el seu rebuig al dictament del fiscal:

 

El govern vol investigar el fiscal

En plena onada d'indiganció, el govern argentí ha demanat investigar el fiscal Fernando Rivarola. A les xarxes socials, diversos ministres s'han pronunciat en contra del dictamen del ministeri públic.

La ministra de Seguretat, Sabina Frederic, considera que aquesta qualificació "és revictimitzar" i "naturalitzar el masclisme":

 

 

El ministre de l'Interior, Eduardo "Wado" de Pedro, ha demanat "investigar a fons" l'acció del fiscal:

 

 

La ministra de Dones, Gènere i Diversitat Sexual, Elizabeth Gómez Alcorta, ha considerat que la decisió del fiscal Rivarola "és la clara evidència de la falta de perspectiva de gènere en l'administració de justícia":

 

 

El governador de la província de Chubut, Mariano Arcioni, ha expressat el seu "rebuig absolut" a les declaracions del fiscal Rivarola:

 

 

Davant la polèmica, el ministeri públic fiscal de Chubut ha emès un comunicat en què afirma que els termes "'s'han tret de context" i que "treballa per protegir les víctimes i aconseguir la sanció penal dels agressors":

"En paraules simples, l'abús sexual és justament una conducta que busca l'alleujament sexual de l'autor sabent que ho fa sense el consentiment de la víctima, que cometrà un atac sexual, que es tracta d'un delicte i, conscient d'això, avança sense consideració del dany que li provocarà"

 

Manifestació feminista a l'Argentina
Manifestació feminista a l'Argentina (EFE / Juan Ignacio Roncoroni)

 

Cinc anys del moviment "Ni una menos"

La difusió del dictamen del fiscal ha coincidit amb la commemoració del cinquè aniversari de la primera manifestació "Ni una menos", en contra de la violència masclista a l'Argentina.

 

 

El 3 de juny de 2015 hi va haver manifestacions massives a Buenos Aires i altres ciutats del país per dir prou als feminicidis. Cinc anys després, el moviment feminista ha tornat a sortir al carrer.

Segons l'associació La Casa del Encuentro, que treballa en contra de la violència masclista, durant el període de confinament pel coronavirus, entre el 20 de març i el 28 de maig, a l'Argentina hi ha hagut almenys 57 assassinats masclistes.

 

Aquest dimecres feia cinc anys de la primera manifestació del moviment
Aquest dimecres feia cinc anys de la primera manifestació del moviment "Ni una menos" a l'Argentina (EFE / Juan Ignacio Roncoroni)
ARXIVAT A:
Violència masclista Agressió sexual Masclisme
Anar al contingut