Un fàrmac contra el càncer es mostra efectiu per tractar casos crítics de Covid

El pacient que s'ha recuperat té 65 anys, estava en estat greu i no havia reaccionat a cap tractament
Un fàrmac contra el càncer es mostra efectiu per tractar casos crítics de Covid

Un fàrmac contra el càncer es mostra efectiu per tractar casos crítics de Covid

El pacient que s'ha recuperat té 65 anys, estava en estat greu i no havia reaccionat a cap tractament
Actualitzat
TEMA:
Coronavirus
Centre Carreras contra la Leucèmia a Alemanya

Investigadors de la Fundació Josep Carreras a Alemanya aconsegueixen curar un pacient en estat crític amb Covid-19 amb un medicament contra el càncer. El pacient, de 65 anys, patia de síndrome de dificultat respiratòria aguda (SDRA) després de la infecció per coronavirus i no havia reaccionat a cap teràpia.

El medicament en qüestió és el ruxolitinib, que inhibeix els enzims del cos involucrats en les reaccions inflamatòries excessives i que s'utilitza contra el càncer.  L'equip de tractament va notar una estabilització clínica, així com una ràpida millora en la respiració i la funció cardíaca.

El vicepresident de la fundació, Evarist Feliu, ha explicat els resultats a Catalunya Ràdio:  

  "Quan li van donar el fàrmac, en 24/48hores la milloria realment va ser espectacluar."

L'èxit del tractament en aquest malalt no ha estat un cas aïllat. L'equip mèdic també va administrar el mateix fàrmac a altres pacients per controlar un curs greu de la malaltia. 

El professor Andreas Neubauer i el seu equip han publicat el cas tractat amb èxit en un article de la revista científica Leukemia. Neubauer, que és professor i director de la Clínica d'Hematologia, Oncologia i Immunologia de l'Hospital Clínic Universitari de Marburg, es va basar en altres estudis publicats:

"Sabíem per les publicacions xineses que l'anomenada tempesta de citoquines caracteritza els pacients amb un curs greu i fins i tot fatal de la malaltia."

 "Durant una tempesta de citoquines, el cos s'inunda de substàncies que estimulen el sistema immunològic. En aquesta reacció exagerada del sistema de defensa, el cos danya el teixit, de manera que facilita la propagació del virus invasor."

 "Vam suggerir als nostres col·legues que tractaven els pacients amb Covid-19 que el fàrmac contra el càncer podria ser capaç de prevenir els efectes potencialment mortals causats pel dany inflamatori en el teixit pulmonar."

L'Institut Federal de Medicaments i Dispositius Mèdics d'Alemanya ha aprovat un assaig clínic en el qual el grup del professor Neubauer investigarà més a fons l'ús del ruxolitinib per al tractament de l'SDRA associat a la Covid-19.

ARXIVAT A:
Salut Coronavirus
Anar al contingut