Investigadores a l'IIBSantPau
Les teràpies CAR-T permeten fer tractaments adaptats a cada pacient (IIBSantPau)

Un fàrmac "a mida" elimina el limfoma en la meitat de pacients en la primera fase d'assaig

S'ha creat a Sant Pau i forma part de la teràpia CAR-T, en què s'extreuen limfòcits del pacient i se'ls modifica per enginyeria genètica perquè actuïn selectivament contra el càncer

La fase I del primer assaig clínic amb un medicament d'immunoteràpia CAR-T produït a Sant Pau per al tractament de dos tipus de limfoma ha acabat amb èxit. Els resultats s'han presentat a Viena en el Congrés de la Societat Europea d'Hematologia (EHA2022 Congress).

En concret, el fàrmac s'assaja per tractar el limfoma de Hodgkin clàssic i el limfoma no-Hodgkin T CD30+ en recidiva o refractari. El projecte el lidera el doctor Javier Briones, cap de la Unitat d'Hematologia Clínica de l'Hospital de Sant Pau i director del Grup de Recerca d'Immunoteràpia Cel·lular i Teràpia Gènica de l'Institut de Recerca de l'Hospital de Sant Pau (IIB-Sant Pau).

Els medicaments de la teràpia CAR-T es fabriquen a partir dels limfòcits T, cèl·lules del sistema immunitari, del mateix pacient. Un cop extrets, se'ls modifica per enginyeria genètica perquè produeixin, a la superfície, l'anomenat receptor quimèric d'antigen (CAR en anglès), que s'uneix a proteïnes específiques de les cèl·lules tumorals. D'aquí ve el nom de CAR-T.

El doctor Javier Briones lidera el projecte
El doctor Javier Briones lidera el projecte (IIBSantPau)

Diverses teràpies basades en aquest mètode estan aprovades als Estats Units i han esdevingut un tractament estàndard per a pacients amb limfomes agressius.

Sant Pau és un dels dos centres autoritzats a Catalunya, juntament amb el Clínic, per produir aquest tipus de medicament d'immunoteràpia CAR-T. En aquesta fase de l'assaig hi han participat 10 pacients amb limfoma de Hodgkin i limfoma T, refractaris a tots els tractaments convencionals aprovats. Provenien de diferents comunitats autònomes i també d'Itàlia, Àustria i Polònia.

Un 50% dels pacients van tenir una resposta completa al tractament, amb desaparició del limfoma. Els objectius de l'estudi eren comprovar la seguretat del fàrmac i establir la dosi òptima. Els resultats han permès iniciar la fase II.

El tipus concret de cèl·lula utilitzat és el limfòcit T de memòria. Aquestes cèl·lules són poc nombroses, però extremament eficaces. Es generen després d'una infecció primària i s'anomenen "de memòria" perquè poden intervenir en infeccions successives del mateix patogen.

El doctor Briones descriu així el mètode:

"Seleccionem aquests limfòcits T de memòria del mateix pacient i els dotem d'una 'arma' perquè cada cop que detectin un d'aquests antígens CD30, els que expressen les cèl·lules tumorals del limfoma, les eliminin."

I afegeix que així, "de manera perpètua, en el cos del pacient hi quedaria un 'detector i eliminador' de qualsevol cèl·lula del limfoma que tornés a aparèixer".

El medicament és diu HSP-CAR30. És el primer produït a Sant Pau i pioner a Europa.


Un tractament innovador que ja dona fruits

La recerca sobre les teràpies CAR-T a l'estat espanyol van rebre un gran impuls gràcies al projecte Ari, que pren el nom d'Ariana Benedé, a qui als 13 anys van diagnosticar una leucèmia.

A partir d'aquell moment, l'Ariana i la seva família es van convertir en l'ànima del Projecte ARI (Assistència de Recerca Intensiva), per recaptar fons per implantar la teràpia CAR-T. L'Ari va morir el 2016 als 18 anys.

Investigadores a l'IIBSantPau en una sala blanca
Investigadores produint cèl·lules CAR-T30 en una sala blanca (IIBSantPau)

La teràpia ja ha començat a donat fruits. L'abril del 2019, Álvaro, un nen de sis anys d'Alacant, es va convertir en el primer pacient pediàtric a rebre una innovadora teràpia contra la leucèmia sota la cobertura de la sanitat pública. El tractament es va fer a l'Hospital Sant Joan de Déu Barcelona.

I, aquest any, l'Agència Europea de Medicaments (EMA) va incloure en el seu programa PRIME un tractament contra la leucèmia desenvolupat a l'Hospital Clínic de Barcelona.

La xarxa de teràpies avançades del Sistema Nacional de Salut inclou, actualment, sis centres catalans: Clínic, Sant Pau, Vall d'Hebron, Sant Joan de Déu, Duran i Reynals i Germans Trias i Pujol. També n'hi ha dos al País Valencià (Hospital Universitari i Politècnic La Fe i Hospital Clínic Universitari de València) i un a les illes Balears (Hospital Universitari Son Espases).

 

ARXIVAT A:
Càncer
Anar al contingut