Un tècnic mesura el nivell de radiació a Fukushima (Reuters)
Un tècnic mesura el nivell de radiació a Fukushima (Reuters)

Un extreballador de Fukushima amb càncer presenta la primera demanda contra la central nuclear

És la primera acció legal contra la planta després de l'accident nuclear del 2011, causat per un terratrèmol i un tsunami

RedaccióActualitzat

Un extreballador de la central nuclear de Fukushima, al Japó, ha presentat la primera demanda contra Tepco, l'operadora de la planta, després que els metges han detectat que té càncer, segons expliquen diversos mitjans japonesos.

Els advocats basen la demanda en la suposada relació entre el càncer i les feines que va realitzar a la central després de l'accident que s'hi va produir al març del 2011, causat per un terratrèmol i un tsunami.

L'empleat, de 57 anys, va treballar a les instal·lacions entre principis de juliol i finals d'octubre del 2011, i la seva feina consistia a retirar runa amb màquines. Durant aquest temps, l'home hauria rebut una dosi de radiació superior als 100 microsieverts i ha reconegut que en ocasions va treballar sense el dispositiu que serveix per mesurar la radiació que absorbeix el cos.

Això suposaria que l'home va superar el límit de radiació anual fixat per la normativa japonesa per als treballadors d'instal·lacions nuclears, tot i que el govern va decidir elevar el màxim anual fins als 250 microsieverts durant la crisi de Fukushima i de manera excepcional.

Per la malaltia, l'home reclama una indemnització de 481.000 euros a l'operadora de la planta. L'extreballador ja havia reclamat una compensació per accident laboral, però la petició va ser rebutjada per l'oficina d'inspecció laboral de la prefectura de Fukushima.

Unes 7.000 persones treballen cada dia en les complicades tasques de desmantellament de la central i el control dels residus radioactius després de l'accident que va ser considerat el pitjor de la història des de Txernòbil, a Ucraïna, el 1986.

Anar al contingut