El vessament de petroli va ser la pitjor catàstrofe mediambiental dels Estats Units. (Foto: Reuters)
El vessament de petroli va ser la pitjor catàstrofe mediambiental dels Estats Units. (Foto: Reuters)
Washington

Un extreballador de BP denuncia que l'alarma de la plataforma del Golf estava desactivada

Dubtes de seguretat a la plataforma petroliera de BP al golf de Mèxic. Un extreballador de les instal·lacions, que es van enfonsar a l'abril i des de llavors aboquen tones de cru al mar, assegura que l'alarma d'incendis de les instal·lacions feia mesos que estava desactivada quan hi va haver l'explosió. Ha afegit que el sistema avisa tant del foc com de les altes concentracions de productes tòxics, però que estava programada perquè no sonés per evitar les falses alarmes, sobretot a la nit.

Actualitzat
Un tècnic de la plataforma de Deepwater Horizon que BP tenia al golf de Mèxic assegura que el sistema de seguretat estava deshabilitat. Segons ha declarat Michael Williams a la comissió que investiga el vessament, l'alarma no hauria saltat el dia de l'explosió perquè feia mesos que la desactivaven per dormir. La plataforma es va enfonsar el 20 d'abril després d'una avaria que va provocar que la plataforma rebentés i deixés una via oberta que fa quatre mesos que vesa cru al mar.

Michael Williams, que va salvar la vida saltant de la plataforma en el moment de l'explosió, explica que la seguretat es desactivava des de feia un any per evitar falses alarmes que contínuament molestaven el personal, especialment durant la nit. Els responsables de la plataforma "no volien que els operaris es despertessin a les tres de la matinada per una falsa alarma", ha declarat Williams. Fins i tot ha assegurat que va avisar els seus supervisors, que li van indicar que no la toqués i la deixés desactivada.

L'empresa que gestionava Deepwater Horizon, Transocean –subcontractada per BP-, ha reconegut que l'alarma no estava sempre activada però ho ha justificat pels falsos avisos que donava i ha assegurat que hi havia un operari encarregat de controlar-la. A més, argumenta que hi ha testimonis de la plataforma que asseguren que van sentir l'alarma el dia de l'explosió.

Si l'alarma estava apagada, els sistemes sonors i visuals que avisaven d'incendis o de gasos tòxics no haurien reaccionat. El dubte és saber si hauria detectat alguna anomalia i si hauria servit per salvar els treballadors.

L'explosió del 20 d'abril va causar 11 morts i va provocar que la plataforma s'enfonsés dos dies després al golf de Mèxic.

Pendents de "Bonnie"

Mentre continua la investigació sobre els fets que han portat al vessament de cru més greu de la història dels Estats Units, al golf de Mèxic es manté l'avís per la tempesta tropical "Bonnie". La tempesta podria portar vents de 65 quilòmetres per hora i davant la seva arribada s'han hagut de paralitzar les tasques de neteja del vessament de petroli.

Els equips que treballen a la zona estan sent evacuats. Amb tot, la petrolera BP assegura que la campana que conté temporalment la fuita resistirà.

Paral·lelament, la recollida de més de 50 barrils de cru diari ha permès l'obertura a la pesca d'un terç de la zona tancada per contaminació. I la Casa Blanca ha anunciat que el president Obama i la seva família passaran uns dies de vacances a Florida en un gest de solidaritat.
Anar al contingut