Un expert en conflictes, sobre Espanya i Catalunya: "Temo que no ha arribat el pitjor"

John Packer, professor en resolució de conflictes, ha parlat a TV3 sobre minories ètniques i culturals com els rohingya de Birmània i ha aportat la seva visió sobre l'estat espanyol

RedaccióActualitzat

El Tribunal Penal Internacional investigarà l'exèrcit de Birmània, acusat d'haver perpetrat una operació de neteja ètnica contra la població rohingya. L'acusació revifa el debat sobre els drets de les minories ètniques i culturals dins dels estats moderns.

TV3 ha entrevistat l'especialista canadenc i professor visitant del Grau en Relacions Internacionals de Blanquerna-Universitat Ramon Llull, John Packer, que ha aportat també la seva visió sobre el conflicte entre Espanya i Catalunya:

"Estic molt preocupat pel que està passant aquí i m'atreveixo a dir que si aquesta tendència no es reverteix, em temo que encara no ha arribat el pitjor."

Packer ha argumentat que la política s'està endurint a tot el món i que "Espanya no és immune a les tendències mundials". Respecte al tracte dels governs amb les minories, el professor en resolució de conflictes de la Universitat Ottawa i Relacions Internacionals Blanquerna explica com els Estats discriminen les minories:

"El poder, l'Estat, simplement diu: 'Tu no tens dret, per exemple, a expressar-te, parlar la teva llengua o mostrar els teus sentiments religiosos.' L'altra forma de discriminació més corrent és indirecta: no diuen 'no pots fer això o allò', però posen les condicions molt difícils perquè ho puguis fer."

 

John Packer, professor en resolució de conflictes de la Universitat Ottawa i Relacions Internacionals Blanquerna

 

Packer defensa que la política s'ha tornat "antagonística" i que impedeix que hi hagi bons governs:

"La política suposa treballar amb les paraules, ajuntant persones, respectant els punts de vista de cadascú. En la democràcia permetem a la gent expressar-se, parlem, no practiquem la coerció ni castiguem simplement per expressar-se pacíficament."

 

El genocidi de la minoria rohingya

Sobre el conflicte a Birmània i el genocidi a la minoria rohingya, el professor en resolució de conflictes assegura que no és un genocidi aïllat d'aquest país asiàtic:

"Desafortunadament hi ha més rohingyes al món, com hem vist en el Tribunal Penal Internacional. Hi ha altres llocs del món on està passant el mateix o està a punt de passar."

El genocidi a la minoria rohingya no és un problema aïllat a Birmània

Packer manté que el genocidi "és la negació del dret a existir com a tal d'un determinat grup humà", i que, en definitiva, l'objectiu és destruir el grup:

"Qui vol ser minoria? Ningú no vol estar en una posició de minoria, perquè implica estar en un cert desavantatge. La idea del privilegi ve de les majories que assumeixen que l'espai polític els pertany. Això és no respectar l'essència de la democràcia, sinó que és no entendre la idea dels drets humans, que tots compartim la idea sobre la identitat i pertinença i que hem de ser respectats en igualtat de condicions."

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut