Camp de concentració de Stutthof, al costat de la ciutat polonesa de Gdansk
Hamburg

Un exmembre de les SS de 92 anys, acusat de ser còmplice de 5.230 morts

L'acusat va servir en el camp de concentració nazi de Stutthof entre l'agost del 1944 i l'abril del 1945 i la Fiscalia alemanya l'acusa de ser còmplice de la mort de més de cinc mil persones

Actualitzat

La Fiscalia d'Hamburg ha presentat una acusació formal contra Bruno D., un exmembre de les SS hitlerianes de 92 anys, per complicitat en la mort de 5.230 presoners del camp de concentració nazi d'Stutthof, en territori de la Polònia ocupada.

Al processat, se l'acusa d'haver possibilitat la mort d'aquests confinats durant el període en què va prestar servei en aquest camp, al costat de la ciutat polonesa de Gdansk.

L'acusació explica que l'home de 92 anys va formar part de "la maquinària d'assassinat massiu" del camp de concentració de Stutthorf com a membre de les SS, organització a la qual va servir entre l'agost del 1944 a l'abril del 1945, quan tenia entre 17 i 18 anys.

 

Els fiscals ja van interrogar l'home de 92 anys l'any passat. L'acusat, que treballava de forner, no va negar haver estat present al camp de concentració, però va explicar que mai va ser un nazi i que només va acabar a les SS a causa d'una malformació cardíaca. Segons l'informe, l'acusat feia de guarda a les torres de vigilància i coneixia les cambres de gas dels campaments.

Un judici més contra els crims del nazisme

Però aquest no ha estat l'únic procés relacionat amb els crims del nazisme. El precedent el va marcar el judici contra ucraïnès John Demjanjuk, condemnat l'any 2011 a cinc anys de presó. En aquell cas, l'exguarda estava acusat per complicitat en les morts del camp de concentració de Sobibor, situat a la Polònia ocupada.

Demjanjuk va viure durant dècades als Estats Units fins que va ser extradit a Alemanya. L'ucraïnès, que ja estava delicat de salut durant el judici, no va arribar a pronunciar-se mai sobre els casos pels quals estava imputat i va morir pocs mesos després que sortís la seva sentència en un centre per la gent gran.

 

El seu processament i condemna va servir de precedent per dur a terme altres judici per complicitat amb el genocidi contra gent de molt avançada edat. El març del 2018 va morir, sense haver arribat a ingressar a la presó, l'anomenat "comptable d'Auschwitz", Oskaer Gröning, condemnat el 2015 a quatre anys de presó per complicitat en l'assassinat de 300.000 jueus morts durant l'etapa que va servir en el camp d'extermini.

Tot i les dificultats que comporten aquests processos, inclòs el poder trobar testimonis que puguin testificar, la justícia alemanya segueix condemnant-los basant-se en el principi que l'assassinat no prescriu per poder-los jutjar, independentment si els processats estan o no estan en disposició de complir condemna.

ARXIVAT A:
Nazisme
Anar al contingut