Bruno Dey es tapa la cara amb una carpeta blava
Bruno Dey ha estat condemnat a dos anys de presó

Un exguàrdia d'un camp nazi, condemnat ara per complicitat en 5.000 assassinats

Bruno Dey, que amb 17 anys era vigilant al camp de concentració de Stutthof, té ara 93 anys i no haurà d'entrar a presó per la seva edat

RedaccióActualitzat

Un tribunal d'Hamburg ha declarat Bruno Dey culpable de complicitat en l'assassinat de més de 5.000 persones al camp d'extermini de Stutthof, a Polònia, a finals de la Segona Guerra Mundial.

Bruno Dey ha estat sentenciat a dos anys de presó, una sentència simbòlica, que no haurà de complir per la seva avançada edat, 93 anys. Dey en tenia 17 --era menor d'edat-- quan va fer de vigilant d'una de les torres del camp.

El seu judici pot ser l'últim que es fa a un dels membres de les SS que custodiaven els camps de la mort.

El tribunal d'Hamburg que ha jutjat Dey (Reuters / Fabian Bimmer)

 

Els darrers anys s'han jutjat diversos exresponsables de les matances als camps de concentració durant el nazisme. El 2016, per exemple, es va condemnar a cinc anys de presó un antic guàrdia nazi d'Auschwitz, Reinhold Hanning, per haver facilitat la massacre de 170.000 persones quan tenia 18 anys. Hanning no va complir la condemna perquè va morir pocs mesos després del judici, mentre es produïa l'apel·lació. 

El 2009, John Demjanjuk, un altre guàrdia de 89 anys, va ser jutjat acusat de ser còmplice en la mort de 27.000 jueus. S'enfrontava a una pena de cadena perpètua, però finalment va ser condemnat a cinc anys de presó, dels quals en va complir dos. 

Demjanjuk va ser la primera persona jutjada per crims del nazisme per haver estat guàrdia, sense proves que hagués estat específicament implicat en la mort de cap persona. 

 

 

ARXIVAT A:
NazismeJudicialAlemanya
Anar al contingut