Un estudi vincula l'abús de menjar porqueria i les al·lèrgies alimentàries
Hamburguesa amb patates (Pexels)

Un estudi vincula l'abús de menjar porqueria i les al·lèrgies alimentàries

Un estudi mèdic relaciona l'alta presència d'unes molècules típiques del menjar ultraprocessat en menors amb al·lèrgies

Xevi MiróActualitzat

Els AGEs, unes molècules molt presents en el menjar porqueria, podrien estar relacionats amb l'augment destacat d'al·lèrgies alimentàries que s'està donant en la població jove. Segons un estudi presentat al congrés anual de la Societat Europea de Gastroenterologia, Hepatologia i Nutrició Pediàtriques, els nois que mengen més menjar porqueria tenen més AGEs sota la pell i alhora són els que estan més afectats per al·lèrgies alimentàries.

Les AGEs són proteïnes i greixos que en contacte amb el sucre canvien. Els AGEs ja han estat relacionats amb el menjar porqueria en altres estudis. Aquestes substàncies se sap que provoquen el desenvolupament de malalties com ara la diabetis o arteriosclerosi, però aquesta és la primera vegada que se'ls relaciona amb les al·lèrgies alimentàries.

 

Els AGEs estan presents als aliments ultraprocessats, però també els fabriquem si mengem més quantitats d'aquests aliments. Malgrat que encara no hi ha cap estudi que pugui dir quin és l'increment de les al·lèrgies alimentàries arreu del món en els últims anys, se sap que als països on més es consumeixen els menjars ultraprocessats, aquest augment està per sobre del 10%.

Segons Roberto Berni, el doctor de la Universitat de Nàpols Federico II, que ha liderat l'estudi:

"Els models existents de l'al·lèrgia alimentària no expliquen l'augment considerable observat en els darrers anys i, per tant, els AGEs podrien ser la baula perduda. Necessitem una investigació superior que confirmi això, enfortint el cas perquè els governs millorin les intervencions de salut pública de cara a portar a terme la restricció de menjar porqueria en els nens".

 

Amb tot, altres metges s'han pronunciat més curosos respecte a aquesta relació. Segons el doctor Paul Turner, de l'Imperial College London i expert en al·lèrgies pediàtriques, diu que tot i que cal baixar el consum d'aquest tipus de menjars, "cal veure l'estudi i les seves dades perquè a hores d'ara no es pot assegurar res".

L'estudi s'ha fet sobre 61 nens de 6 a 12 anys, alguns amb al·lèrgies alimentàries, altres amb al·lèrgies respiratòries i d'altres sense al·lèrgies. Han estat els del primer grup els que tenen un nom més gran d'AGEs al seu cos. Els AGEs es troben de manera natural al cos, però es troben de manera més concentrada en els aliments processats quan les proteïnes i els greixos interactuen amb els sucres.

ARXIVAT A:
GastronomiaSalut
Anar al contingut