Imatge al microscopi de la clamídia
L'estudi ha detectat que gairebé 8 de cada 100 joves sans tenen clamídia

Un estudi fet a Lleida detecta un 8% dels joves amb clamídia, una infecció en augment

Es tracta d'una malaltia de transmissió sexual que en la meitat dels casos no provoca símptomes, però que pot produir esterilitat

Xavier DuranActualitzat

Un 7,4% dels joves d'entre 18 i 25 anys participants en un estudi fet a l'Hospital l'Arnau de Vilanova de Lleida van donar positiu per clamídia, una malaltia de transmissió sexual.

Aquests són els resultats preliminars d'un estudi, que s'acaben de publicar a la revista Frontiers in Public Health.

L'estudi forma part d'un projecte pioner a Catalunya per determinar la prevalença d'infecció per Chlamydia trachomatis entre els joves.

Es tracta d'una malaltia de transmissió sexual que en la meitat dels casos no provoca símptomes, però que pot tenir conseqüències greus com l'esterilitat. Es pot detectar amb una anàlisi d'orina.

La recerca l'ha encapçalat Oriol Yuguero, metge d'Urgències de l'Hospital Arnau de Vilanova i investigador de l'Institut de Recerca Biomédica de Lleida Fundació Dr. Pifarré.

L'estudi es va fer entre l'1 de desembre del 2017 i el 31 de desembre de 2018. Van anar a urgències 7.267 pacients d'entre 18 i 25 anys. D'aquests, una mica més de la meitat tenien símptomes compatibles amb clamídia, però la majoria van negar ser sexualment actius.

Finalment, van quedar 1.308 joves que complien els criteris, però només 298 –menys de la quarta part- van acceptar de participar-hi.

D'aquests, 22 –el 7,4%- van donar positiu. Els joves amb dos o més companys sexuals el darrer mes i els que tenien infecció per ureoplasma eren més susceptibles de tenir clamídia.

L'estudi, finançat per la Diputació de Lleida, també va permetre saber que la meitat dels joves no utilitzen preservatiu, que actuaria de barrera contra aquesta infecció.

Els resultats indiquen un percentatge de positius superior al que esperaven els investigadors, que a partir d'ara faran cribratges periòdics entre la població jove.

L'objectiu és detectar tots els casos asimptomàtics. Els que es va trobar a l'estudi es van tractar amb antibiòtic. Es va fer el mateix amb els seus contactes sexuals. En total, eren 32 persones.


Increment de casos a tot el món

L'OMS calcula que a tot el món hi ha almenys 127 milions de casos de clamídia i que la seva incidència s'ha disparat en els darrers anys. Als països amb PIB superior la infecció és comuna entre els joves heterosexuals.

A Catalunya, la taxa global de clamídia s'ha incrementat, ha passat de 55 casos per 100.000 habitants el 2016 a 139,90 casos el 2019.

El 2019, el 60% dels casos van ser dones i la mitjana d'edat per als dos sexes va ser de 26 anys. Per a les dones era de 24 anys i per als homes de 29.

Segons grup d'edat, el nombre de casos notificats va ser superior en el grup de 20-29 anys, tant en el global (46,86%) com per a homes i per a dones (45,14% i 48,01% respectivament). A continuació se situava el grup entre 30 i 39 anys, en global i entre els homes, i el de 15-19 anys en les dones.

ARXIVAT A:
SalutRecerca científica
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut