Un pacient infectat per coronavirus a l'UCI de l'Hospital Meseguer de Múrcia (EFE/Marcial Guillén)
Un pacient infectat per coronavirus a l'UCI (EFE/Marcial Guillén)

Un estudi fa un perfil dels pacients amb més risc de ser hospitalitzats per la Covid-19

Ser home, tenir més de 65 anys, tenir malalties com obesitat o diabetis, patologies respiratòries, cardiovasculars o psiquiàtriques greus, o viure en una residència

Actualitzat

Tenir més de 65 anys, ser home, tenir malalties prèvies com obesitat o diabetis, malalties respiratòries, cardíaques, psiquiàtriques greus o viure en una residència són els principals factors que incrementen la probabilitat de ser hospitalitzats a causa de la Covid-19, tenir un pitjor pronòstic o morir.

Aquesta és una de les conclusions d'un informe de l'AQuAS, l'Agència de Qualitat i Avaluació Sanitàries de Catalunya, que revela que l'edat, el sexe i la comorbiditat són els factors que concorren en el perfil de les persones que han necessitat ser hospitalitzades o han tingut pronòstics més greus o de mort a causa del coronavirus a Catalunya. L'estudi ha analitzat els pacients ingressats als hospitals del Sistema Sanitari Integral d'Utilització Pública de Catalunya, el SISCAT.

Professionals sanitaris atenen un pacient de coronavirus en una UCI de l'Hospital Trueta
Professionals sanitaris atenen un pacient de coronavirus en una UCI de l'Hospital Trueta (ACN / Hospital Trueta)

Després d'analitzar els principals factors associats a l'hospitalització per aquesta malaltia en la població general i dels principals factors associats a la mort en els centres hospitalaris, se n'han assenyalat quatre factors: l'edat, tenir certes malalties prèvies o comorbiditat, pertànyer a un col·lectiu vulnerable, i el sexe.

Edat

Els més grans de 65 anys tenen una probabilitat 3 vegades més elevada d'haver de ser hospitalitzats respecte als que tenen entre 15 i 44 anys. En la franja de les persones més grans també es dispara la mortalitat dels pacients. Els de 65 a 74 anys tenen 8 vegades més probabilitat de morir; entre els de 75 a 84 anys, aquesta probabilitat es multiplica per 16, i entre els més grans de 84, per 20.

Malalties prèvies

Les persones amb malalties prèvies que concorren amb el coronavirus tenen fins a 5 vegades més risc de ser hospitalitzades o tenir un pitjor pronòstic. Entre les patologies amb més risc destaca l'obesitat, amb un 27%; després, les persones amb insuficiència cardíaca, amb un 20%; els pacients afectats de la malaltia pulmonar obstructiva crònica, MPOC, amb un 18% de risc, i les persones amb trastorns psiquiàtrics, amb un 11%.

Els pacients amb certes malalties prèvies poden multiplicar per 2 o 3 les probabilitats de morir. Entre les que comporten més risc cal destacar la insuficiència renal crònica, amb un 30% de probabilitats; la insuficiència cardíaca, amb un 26%, i la diabetis, amb un 18%.

Sexe

Els homes tenen un 55% de possibilitats més que les dones d'haver d'ingressar a l'hospital a causa del coronavirus i de tenir pronòstics més greus.
El perill dels homes de morir a causa del coronavirus un cop hospitalitzats s'eleva al 62% més de probabilitats que les dones.

 

Col·lectius vulnerables

Un tercer factor és el de pertànyer a col·lectius especialment vulnerables, com ho són les persones ingressades en una residència assistida o amb discapacitat intel·lectual greu.

Una treballadora d'una residència de gent gran d'Artés atén un dels usuaris
Una treballadora d'una residència de gent gran d'Artés atén un dels usuaris (Reuters/Nacho Doce)

La definició d'aquest perfil de pacient o grup més vulnerable pel que fa al risc que hagi de ser hospitalitzat, que tingui complicacions o mori durant l'ingrés hospitalari pot ser útil tant en la presa de decisions davant la situació actual de l'epidèmia com en futurs escenaris de rebrot.

 

 

ARXIVAT A:
Coronavirus Salut
Anar al contingut