Madrid

Un estudi denuncia que els jutges espanyols subordinen la seva independència a interessos polítics per ascendir

Justícia i política formen un còctel perillós a Espanya. Segons els resultats provisionals d'un informe de l'organització Transparència Internacional, els jutges espanyols han de subordinar la seva independència als interessos polítics si volen ascendir en la seva carrera. L'ONG, amb seu a Berlín, critica la politització dels càrrecs. Tot i això, l'estudi apunta que la judicatura actua, per regla general, amb ètica, responsabilitat i rigor. Alerta, però, que les males pràctiques com la corrupció i la ineficàcia no es castiguen prou.

RedaccióActualitzat
Alinear-se políticament és el peatge que han de pagar els jutges si volen arribar a càrrecs d'importància. Aquest és la principal conclusió dels resultats provisionals del Projecte ENIS-Espanya de Transparència Internacional.

Segons l'estudi, els jutges espanyols subordinen la seva independència a interessos polítics per ascendir. Els resultats dibuixen una judicatura amb una independència "reconeguda de forma expressa" a la Constitució, però amb un òrgan de control "fortament polititzat". Assegura que els membres dels tribunals superiors de justícia es nomenen amb una "relativa influència política".

L'informe denuncia que "hi ha un cert incentiu per als jutges que vulguin arribar als llocs superiors de sistema, de subordinar la seva plena independència a certs compromisos polítics".

Tot i la politització, els jutges actuen "normalment" amb ètica, responsabilitat i rigor. Per contra, les males pràctiques, com la irresponsabilitat, la corrupció i la ineficiència dels magistrats, no són castigades com haurien. Tampoc es fa prou esforç per solucionar la falta de recursos i la sobrecàrrega de treball dels magistrats.

Problemes i solucions

Per solucionar els problemes de la judicatura, l'organització demana reforçar la independència de la Fiscalia Anticorrupció i proposa eliminar els privilegis dels aforats, com els diputats, senadors.

Per despolititzar l'òrgan de govern dels jutges, suggereix que els seus vocals siguin elegits "per sorteig" entre magistrats qualificats i advocats i juristes de reconegut prestigi, que afrontin "una entrevista selectiva pública posterior" al Parlament.

Transparència Internacional també recomana aprovar "una llei de responsabilitat judicial" que reculli la compareixença anual del president del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) davant de les cambres i una regulació "més eficaç" de les responsabilitats per errors i dilacions indegudes.

Anar al contingut