Vacunes en xeringues ja preparades per administrar
Vacunes en xeringues ja preparades per administrar (Reuters/Thomas Peter)

Un estudi demostra que les vacunes d'ARN es poden transportar descongelades

Les vacunes d'ARN missatger, com Pfizer i Moderna, es poden transportar a temperatura ambient durant tres hores sense que perdin efectivitat

RedaccióActualitzat

Un nou estudi d'investigadors catalans obre la porta a canviar els protocols de transport de les vacunes amb ARN missatger, com ara les de Pfizer i Moderna. Fins ara, hi ha una gran limitació a l'hora de moure-les perquè s'han de conservar a temperatures molt baixes. L'Hospital del Mar de Barcelona i la Universitat Pompeu Fabra han demostrat que aquestes vacunes es poden transportar a temperatura ambient durant tres hores sense que perdin efectivitat.

Els resultats de l'estudi són una molt bona notícia de cara a estendre la campanya de vacunació en aquells països on les infraestructures són molt precàries i les dosis no es poden moure congelades.

Els investigadors han fet un experiment amb les vacunes i les han dividit en tres grups. L'objectiu: comprovar si resistirien el transport en llargues distàncies.

Un es va deixar, sense moviment, a temperatura ambient (21 ºC), durant tres hores. A un segon grup, també a temperatura ambient i durant el mateix temps, se'l va sotmetre un moviment suau, similar al d'un transport per carretera. I a un tercer, en les mateixes condicions ambientals i de temps, se'l va sotmetre a un moviment d'agitació massiva intermitent. Els resultats de les proves es van comparar amb un últim grup de vacunes acabades de descongelar.

Els resultats van demostrar que el vector principal de les dues vacunes, l'ARN missatger, pràcticament no mostrava degradació sota cap condició. En el cas de les mostres sotmeses a agitació, la degradació era més elevada, però no excessiva.

L'estabilitat de l'ARN missatger va sorprendre els mateixos investigadors, com expliquen en aquest vídeo:

 

 

L'estudi permetria canviar els protocols i moure les dosis en xeringues precarregades a una distància de gairebé 300 quilòmetres.

La investigació es va fer amb vacunes que ja no es podien fer servir perquè havien perdut la traçabilitat microbiològica. Són les vacunes que, segons els protocols actuals, s'han de descartar sis hores després de retirar la primera dosi del vial a temperatures entre 2 i 25 ºC.

ARXIVAT A:
Coronavirus VacunesInvestigadors catalansRecerca científica
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut