S'obre una esperança contra l'Alzheimer (Europa Press / CEAFA)

Un estudi de la UB troba una nova diana farmacològica contra l'Alzheimer

Els resultats mostren que inhibint un enzim, el sEH, disminueix el procés neuroinflamatori

Ruth Gumbau / AgènciesActualitzat

Un estudi de la Universitat de Barcelona (UB) ha trobat una nova diana farmacològica per a la malaltia d'Alzheimer; és a dir, un punt vulnerable de la malaltia per on pot atacar més efectivament un medicament.

Els resultats, publicats a Neurotherapeutics, mostren que la inhibició de l'enzim epòxid hidrolasa soluble (sEH) de la malaltia disminueix el procés neuroinflamatori, de manera que es millora la resposta de l'organisme i es redueix el deteriorament i la mort de les neurones que causen aquesta demència. De moment aquests resultats positius s'han obtingut amb ratolins.

Els resultats refermen el paper d'aquest enzim en l'evolució de l'Alzheimer i assenyalen la seva inhibició com a potencial estratègia terapèutica tant per a aquesta patologia com per a d'altres amb neuroinflamació.

Dues ressonàncies magnètiques: la d'un cervell sa i un altre amb Alzheimer
Dues ressonàncies magnètiques: la d'un cervell sa i un altre amb Alzheimer (Europa Press / Radiological Society of North America)

El nou treball està liderat pels professors de la Facultat de Farmàcia i Ciències de l'Alimentació Mercè Pallàs (Institut de Neurociències), Santiago Vázquez (Institut de Biomedicina de la UB, IBUB), Carles Galdeano (IBUB) i Christian Griñán-Ferré (Institut de Neurociències). També hi han participat experts de l'Institut d'Investigacions Biomèdiques de Barcelona (IIBB), la Universitat Autònoma de Barcelona, la Universitat de Santiago de Compostel·la i la Universitat de Califòrnia-Davis.

Els fàrmacs que es fan servir per tractar l'Alzheimer tenen actualment una eficàcia molt limitada i només en estadis lleus. D'aquí la importància de trobar nous enfocaments, segons una de les investigadores, Mercè Pallàs.

"És de vital importància ampliar la investigació en la teràpia per a la malaltia d'Alzheimer cap a noves dianes farmacològiques, preferentment relacionades amb les vies fisiopatològiques de la malaltia."

 

 

ARXIVAT A:
SalutAlzheimerCiènciaRecerca científica
Anar al contingut