Ulldecona

Un estudi de la UAB determina que les oliveres monumentals del Montsià tenen 700 anys

Les oliveres monumentals del Montsià són velles, però sembla que no tant com es creia. Un estudi del Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) ha determinat que els arbres tenen uns 700 anys. No són, per tant, les més antigues del món, però els investigadors consideren que per ser un arbre amb fruit la seva edat és excepcional a escala mundial.

Actualitzat
Per fer l'estudi es van agafar mostres de fusta de 21 oliveres. Dels arbres tallats se'n van agafar seccions senceres i es van prendre mides del diàmetre. Un cop al laboratori, se'n va determinar l'edat a partir de la identificació i el recompte dels anells de creixement i de les seccions. El mal estat de la fusta i les formes irregulars de les soques han dificultat la identificació dels anells. Hi ha un marge d'error d'uns 100 anys més o de menys. "L'olivera més vella té més de 650 anys" tot i que podria arribar a un "màxim de 700 anys", ha explicat Jordi Martínez-Vilalta, responsable de l'estudi.

Els investigadors han remarcat la rellevància d'aquests arbres tot i no ser les oliveres més velles del món perquè molt poques plantes amb fruit arriben als 1.000 anys.
Anar al contingut