Un estudi confirma que en Negrito no va morir de Covid i que els gats no la transmeten
Els gats agafen el SARS-CoV-2, però no els afecta la salut ni el poden transmetre a les persones (Pixabay)

Un estudi confirma que en Negrito no va morir de Covid i que els gats no la transmeten

Uns investigadors catalans confirmen que les persones poden encomanar el coronavirus als gats però sense que els afecti la salut

RedaccióActualitzat

Els gats es poden infectar del coronavirus de la Covid-19 sense que els afecti la salut i tampoc no poden transmetre'l a les persones. Són les conclusions de l'estudi que uns investigadors catalans han fet arran del cas d'en Negrito, el primer gat infectat amb el SARS-CoV-2 a l'estat espanyol. La investigació ha revelat que l'animal no va morir per la infecció de Covid ni se li va agreujar la malaltia que tenia.

El 8 de maig l'Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA) va notificar el cas del primer gat infectat a Espanya amb SARS-CoV-2.

A en Negrito, de 4 anys i que convivia amb una família on la Covid-19 havia causat un mort, li van detectar dificultats respiratòries greus coincidint amb aquests fets. A l'Hospital Veterinari Sant Mori, de Badalona, li van diagnosticar una cardiomiopatia hipertròfica. Com que es trobava en estat terminal, se li va practicar una eutanàsia humanitària.

La necròpsia de l'animal, a càrrec del Centre de Recerca en Sanitat Animal (CReSA) de l'IRTA, va confirmar la malaltia del cor i que no tenia lesions o símptomes compatibles amb la infecció per coronavirus. De fet, la càrrega viral que tenia era molt baixa i residual.

 

 

 

Els gats no poden transmetre la Covid-19 ni els afecta la infecció, segons un estudi
Investigadors de l'IRTA-CReSA treballant en recerca sobre el coronavirus SARS-CoV-2 (IRTA-CReSA)

 

Els gats neutralitzen el coronavirus

Per tenir més dades de la Covid-19 i els felins, els investigadors han analitzat mostres d'en Negrito i d'un altre gat de la mateixa família, en Whisky, que no va presentar cap tipus de signe de malaltia.

Els científics de l'Institut de Recerca de la Sida IrsiCaixa han conclòs que els dos gats havien desenvolupat anticossos contra el SARS-CoV-2, com explica Julià Blanco, investigador de l'Institut de Recerca Germans Trias i Pujol IrsiCaixa:

"En ambdós casos hem detectat anticossos neutralitzants, és a dir, que tenen la capacitat d'unir-se al virus i bloquejar-lo. Això és important ja que ens demostra que el sistema immunitari dels gats pot fer front al SARS-CoV-2 i, en aquests casos en concret, protegir-los per tal que no desenvolupin símptomes."


S'han conegut pocs casos d'infecció en animals, en contrast amb el nombre de persones que s'han encomanat arreu del món. Els investigadors remarquen que no hi ha evidències de transmissió del virus d'animals cap a les persones.

Fins ara, només hi ha hagut un episodi reportat als Països Baixos en què un granger s'ha infectat a través de visons, fet que seria el primer cas potencial conegut de zoonosi de la Covid-19. "Els gats són les víctimes col·laterals, sense que el virus els provoqui problemes de salut", constata Júlia Vergara-Alert, investigadora de l'IRTA-CReSA.

 

El sistema immunitari dels gats respon bé a la infecció per SARS-Cov-2 (Pexels/Francesco Ungaro)

 

Els animals s'infecten a través de les persones

Els primers estudis indiquen que els gats poden transmetre el virus a gats propers, però sense símptomes. De fet, en el cas del Negrito i en Whisky, l'anàlisi de la seqüència genètica ha mostrat que el virus que tenia en Negrito "té un 99,9% de similitud amb el virus del propietari que va morir". I això, afegeix l'investigador d'IrsiCaixa Marc Noguera, "suggereix que el gat es va infectar directament des dels membres de la família".

La recerca d'IRTA-CReSA, IrsiCaixa, el Barcelona Supercomputing Centre i l'Hospital Veterinari Sant Mori s'ha publicat a la revista Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS)

Fins ara, hi ha hagut pocs casos d'infecció de felins per SARS-CoV-2 a tot el món. Arran del cas d'en Negrito s'ha posat en marxa un estudi en què participen clíniques i hospitals veterinaris de tot Catalunya per saber amb quina freqüència gats, gossos i fures s'han pogut infectar de Covid a partir de les persones que tenen al voltant.

 

 

ARXIVAT A:
Coronavirus CiènciaRecerca científica
Anar al contingut