Un estudi assegura que el consum segur d'alcohol no existeix

Segons l'estudi, publicat a "The Lancet", l'alcohol causa la mort de 2,8 milions de persones l'any

RedaccióActualitzat

L'any 2016 van morir 2,8 milions de persones al món per problemes de salut associats al consum d'alcohol. Són dades d'un estudi impulsat per la Fundació Bill i Melinda Gates, liderat des de la Universitat de Washington i publicat a la revista "The Lancet".

Un 30% de la població mundial consumeix alcohol i aquesta investigació el situa com a principal factor de risc de mort prematura i discapacitat, a causa d'accidents, en persones entre 15 i 50 anys.

Els efectes perjudicials de l'alcohol sobre la salut es produeixen a partir de dosis mínimes. Aquesta és una de les conclusions de l'estudi que publica "The Lancet". És per això que recomanen revisar els programes de prevenció a tot el món per reduir-ne el consum.

Amb els resultats a la mà, els responsables d'aquest estudi asseguren que cal repensar les polítiques de control i tenir en compte les recomanacions sobre l'abstinència, ja que les xifres mostren que el nivell més segur de consum d'alcohol és zero.  Això entra en contradicció amb algunes recomanacions que asseguren que una o dues begudes al dia poden ser beneficioses per a la salut. Els responsables de l'estudi creuen que els possibles beneficis no compensen els efectes adversos.

La investigació s'ha fet analitzant les dades de 195 països, entre 1990 i 2016. A nivell global, l'alcohol és el setè factor de risc de mort prematura. Però, entre la població d'entre 15 i 50 anys, passa a ser-ne el primer. Les morts es deuen sobretot a tuberculosi, accidents de trànsit o suïcidis. Per sobre dels 50 anys, la principal causa de mort associada a l'alcohol és el càncer.

L'estudi també quantifica el risc. Amb només un got de vi o una cervesa al dia, el risc de tenir un problema de salut a causa de l'alcohol creix un 0,5 per cent a l'any. Amb dues, un 7%. Amb 5 begudes al dia, el risc s'eleva fins al 37%.

És per això que la investigació qualifica l'alcohol de problema de salut global i reclama mesures restrictives com les que s'apliquen per combatre el tabaquisme.

 

 

ARXIVAT A:
Salut
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut