Un estudi a gran escala confirma la relació entre el consum de carn i alcohol i càncer
Un consum elevat de carn es correlaciona amb més càncer

Un estudi a gran escala confirma la relació entre el consum de carn i alcohol i el càncer

Un estudi d'abast mundial liderat per investigadors catalans demostra aquesta correlació i que, a la inversa, una ingesta de verdures més elevada podria ser un factor protector

Xavier DuranActualitzat

El consum de carn i alcohol es relaciona amb una incidència més gran de càncer. Aquesta és la principal conclusió d'un estudi internacional liderat per investigadors del CSIC i el CREAF.

L'estudi l'han dirigit Josep Peñuelas i Jordi Sardans, investigadors del CSIC en el Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals (CREAF). S'ha publicat a la revista International Journal of Environmental Research and Public Health. També hi han participat centres d'Àustria, Bèlgica i França.

Per fer l'estudi s'ha analitzat la correlació entre dieta i càncer en almenys mig centenar de països, des del 1960 fins al 2017. L'anàlisi creua dades d'institucions com la FAO, l'OMS, l'ONU, el Banc Mundial, l'OCDE, els Departaments d'Agricultura i Salut dels EUA o l'Eurobaròmetre, que inclouen informació de països d'Europa, Àsia, Amèrica, Austràlia, i Àfrica.

Així, el treball confirma a gran escala un fet que ja s'ha observat en estudis locals: que el consum de carn i alcohol s'associa a una incidència més elevada de càncer i, a la inversa, que menjar més verdures pot ser un factor protector.


Altres indicadors del nivell de vida

Els autors han analitzat dades de prevalença de càncer entre 1998 i 2010 i de mortalitat per càncer entre 1960 i 2010 i les han relacionat amb el consum per càpita de calories, de carn, de peix, de verdures, d'alcohol, de fòsfor i de nitrogen.

Les quantitats d'aquests dos últims elements s'han calculat a partir de les concentracions que recull la FAO per grups d'aliments. El nitrogen (N) s'hi ha inclòs perquè estudis recents relacionen el seu increment amb un risc més alt de patir algunes malalties.

Els vegetals conreats amb excés de fertilitzants amb nitrats poden acumular compostos nitrogenats tòxics. Com que, segons alguns estudis, han mostrat que la fertilització dels cultius des del 1961 s'ha multiplicat per deu, segons Josep Peñuelas "podem esperar un potencial impacte en la salut global".

D'altra banda, han analitzat el fòsfor (P) pel seu paper en l'equilibri del metabolisme en relació amb el nitrogen.

Però en aquest cas els resultats no han estat concloents, i els autors de l'article afirmen que "no hem trobat relacions consistents en la relació N/P en el menjar" i, per tant, no es confirma la hipòtesi que aquests elements augmentin la prevalença de neoplàsies malignes.

Per evitar resultats esbiaixats per altres factors, també s'han tingut en compte altres variables lligades a l'estil de vida, com el PIB, l'edat mitjana, l'esperança de vida i l'Índex de Desenvolupament Humà. S'han vist que no afecten la relació entre el consum de carn i alcohol i la prevalença de mortalitat per càncer.


El càncer de coll uterí, una excepció

En concret, els resultats confirmen que una alta prevalença de neoplasmes malignes entre el 1998 i el 2010 està relacionada amb una alta ingesta de carn. I això es dona especialment en tumors de còlon, pulmó, mama i pròstata.

El consum de carn també està relacionat amb una alta mortalitat per tots els tipus de càncer entre el 1960 i el 2010.

L'única excepció a aquestes tendències es dona en el càncer de coll uterí. Això suggereix "que les causes ambientals d'aquest tipus de càncer poden ser diferents".

A la inversa, un elevat consum de verdures es relaciona amb una menor prevalença de càncer i també amb una menor mortalitat.

En el cas de l'alcohol, un alt consum per càpita també està relacionat amb una alta incidència de mortalitat per tumors malignes, càncer de còlon, de pulmó i, en menor grau, de coll uterí.

Els autors també han volgut analitzar què passa als països en desenvolupament. En aquest cas, amb dades de 108 països, l'esperança de vida més alta es relaciona amb una ingesta més elevada d'aliment. I això independentment de si és d'origen animal, vegetal o aquàtic.

Això fa concloure els autors que "la lluita contra la fam és la feina més important per millorar la salut i incrementar l'esperança de vida als països en desenvolupament".

ARXIVAT A:
SalutAlimentacióCàncer
Anar al contingut