Granollers

Un espectacle de "varietés" homenatja la figura del filòsof Francesc Pujols

El Teatre Auditori de Granollers va ser aquest divendres l'escenari escollit per retre homenatge al filòsof català Francesc Pujols. L'homenatge, que es va concebre com un espectacle de "varietés", s'emmarca dins del quinzè Festival de Trobadors i Joglars del Vallès Oriental, que se celebra fins al 23 de juliol. L'espectacle va comptar amb un bon grapat de cantautors, com Oriol Tramvia, Roger Mas o Pau Riba, que van interpretar diversos temes, alguns d'inèdits, inspirats en l'obra i la figura d'aquest intel·lectual barceloní. Francesc Pujols, que va morir el 1962, va ser molt polifacètic: va exercir de filòsof, poeta, dramaturg i crític d'art, entre d'altres.

Actualitzat
Freqüentador de cafès i teatres, promiscu i amant de la vida, Francesc Pujols va assumir les tesis de Ramon Llull sobre l'escala de la vida, i a partir d'ella va voler crear una ciència universal catalana i una religió no religiosa, científica, que assegurés la felicitat de l'home. En va dir, primer, Hiparxiologia, i després, Pantologia, i s'hi va dedicar els vint anys posteriors a la Guerra Civil, que el va obligar a un exili a Prada fins a l'any 1942.

Poeta, filòsof, "gentleman", escriptor satíric, crític d'art i tertulià de l'Ateneu Barcelonès, d'on va ser secretari. Pujols va guanyar els Jocs Florals del 1902 i des de llavors també va escriure nombrosos llibres, tant en vers com en prosa. Salvador Dalí l'admirava i va ser l'inspirador de moltes de les seves idees. El pintor li va dedicar un monument al Teatre Museu Gala-Dalí de Figueres. Viudo des del 1936, va viure molts anys a Martorell, a la Torre de les Hores, tot i haver nascut a la plaça Reial de Barcelona. Imaginatiu i transgressor, avançat del surrealisme a Catalunya, va morir el 1962.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut