Un espai Sert a la catedral de Vic: pintures inèdites i nous elements audiovisuals

L'espai posa en valor l'obra i figura de l'artista Josep Maria Sert, considerat el millor muralista del món de la primera meitat del segle XX

La catedral de Vic ha inaugurat aquest divendres una nova zona del temple, l'espai Sert, dedicada a l'obra i figura del pintor Josep Maria Sert, autor dels frescos que decoren gran part del temple. La principal novetat són dues grans teles que l'artista va pintar a principis del segle XX: "La lluita de Jacob amb l'àngel" i "Tercera benaurança".

Es tracta de dos esbossos dissenyats per Sert el 1906 per decorar la catedral vigatana, però que només hi van estar exposades un dia. De seguida van anar a Barcelona i a París, on el pintor va despertar una gran admiració i on li van començar a ploure els encàrrecs. Fins ara, es trobaven al MNAC, que les ha cedit al temple, on es poden veure a l'antiga sagristia dels Canonges

A més de les dues teles de tons pastel, l'espai Sert també compta amb una maqueta creada el 1930 per mostrar la idea de l'artista per al sostre del temple, que no es va materialitzar mai.

La maqueta del 1930 on es pot veure la idea de Sert per al sostre de la catedral de Vic
La maqueta del 1930 on es pot veure la idea de Sert per al sostre de la catedral de Vic (ACN/Mar Martí)

El nou equipament s'ha pensat com un espai immersiu. Així, disposa de dues grans pantalles on s'expliquen les etapes de l'obra del muralista i la seva història "fascinant" amb la catedral, que dura des del 1900 fins a la seva mort, el 1945, en paraules de Dani Font, delegat de Patrimoni del bisbat de Vic. 

També s'hi pot veure una recreació de l'interior de la catedral de Vic abans de la Guerra Civil, on es detalla la decoració que el pintor va crear l'any 1927 i que va desaparèixer en l'incendi que va patir el temple l'any 1936.

Sert és considerat el millor muralista del món de la primera meitat del segle XX. Tot i que va pintar milers de metres quadrats de catedrals i palaus, la seva relació amb la catedral de Vic va ser única.

 

ARXIVAT A:
Art
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut