Un bon esmorzar pot ajudar a tenir menys sensació de gana durant el dia (Pexels)

Un esmorzar fort redueix la gana la resta del dia i ajuda a perdre pes, segons un estudi

Un estudi d'investigadors escocesos mostra que fer la ingesta més important de calories al matí pot ajudar a complir amb els règims d'aprimament, tot i que no n'han pogut determinar els mecanismes

Xavier DuranActualitzat

Fer de l'esmorzar l'àpat més important del dia redueix la gana la resta de la jornada i, per tant, pot ajudar a perdre pes. Els mecanismes pels quals es produeix aquest fet no es coneixen.

Aquesta és la conclusió d'un estudi fet per investigadors de la Universitat d'Aberdeen, a Escòcia, liderat per Alexandra M. Johnstone. S'ha publicat a Cell Metabolism.

Els autors expliquen que, si bé sempre s'ha pensat que "una caloria és una caloria", independentment del moment del dia en què s'ingereixi, estudis fets fa pocs anys suggereixen que potser no és així. Se'n pot desprendre que l'eficàcia d'un règim per perdre pes es pot veure afectada per l'hora en què es faci l'àpat principal i més calòric.

Per comprovar-ho, els investigadors van seleccionar 30 persones amb obesitat o sobrepès que van ser sotmeses a règim durant quatre setmanes. Hi havia 16 homes i 14 dones, l'edat mitjana eren 50,9 anys i el pes mitjà era de 95,4 quilos.

Durant el primer mes, la ingesta més important de calories es feia per esmorzar (45% d'un total de 1.700 calories). Per dinar es consumien el 35% de calories totals i per sopar el 20% restant. L'esmorzar podia incloure batuts de fruita, iogurt, ous, salsitxes o xampinyons.

El mes següent, l'àpat més calòric era el sopar, també amb un 45% del total. A l'esmorzar s'ingerien el 20% i per dinar el 35%. En tots dos casos se'ls controlava amb diversos paràmetres físics i fisiològics.


Mecanisme desconegut

Els resultats indicaven que en tots dos casos es cremaven les mateixes calories i la pèrdua de pes era semblant, però que en el primer cas els participants afirmaven tenir menys sensació de gana durant el dia.

Per tant, conclouen, fer l'esmorzar més calòric que els altres àpats del dia pot ajudar a tenir menys gana i facilitar complir els règims per aprimar-se.

El que no han sabut determinar els autors és el mecanisme pel qual un esmorzar fort reduiria la gana durant el dia. Però la doctora Johnstone ha fet aquestes declaracions a la BBC:

"Si pots començar el dia amb un esmorzar gran i saludable, és més probable que mantinguis nivells d'activitat física i el control de la gana per tota la resta del dia."

També reconeixen algunes limitacions de l'estudi. Així, van triar persones amb sobrepès però sanes i, per tant, amb un metabolisme que funciona correctament. Per això volen fer més proves amb grups més amplis i diversos, i també amb més variacions en els horaris dels àpats.

També expliquen que les proves no es van fer al laboratori, sinó de forma lliure amb els participants en el seu entorn habitual. Això afavoreix, diuen, que els resultats s'assemblin més als de la vida real, però també impedeix un control estricte del compliment de les dietes.

Posteriors estudis ajudaran a afinar els resultats i constatar si la disminució de la sensació de gana també es tradueix en una menor ingesta de calories, cosa que depèn no només de les quantitats que es mengen, sinó també del tipus d'aliments que es prenen.

 

ARXIVAT A:
SalutAlimentació
Anar al contingut