Belfast

Un escàndol sexual i de tràfic d'influències porta el primer ministre de l'Ulster a deixar el càrrec

El primer ministre d'Irlanda del Nord, Peter Robinson, ha anunciat que deixa durant sis setmanes el càrrec mentre s'investiga l'escàndol sobre els fons públics que la seva dona, Iris Robinson, va entregar a un examant per als seus negocis. La ministra d'Empreses, Arlene Foster, n'ocuparà el lloc temporalment. Un reportatge de la cadena britànica BBC va destapar que la dona de Robinson havia utilitzat les seves influències perquè dos empresaris de la construcció invertissin 55.000 euros al negoci del seu examant, 39 anys més jove que ella.

Actualitzat
Peter Robinson ha dit que ha perdonat la seva dona, que va intentar suïcidar-se després que es fes pública la seva relació extramatrimonial. El que queda per aclarir i el que li exigeix l'oposició és quin coneixement tenia del tràfic d'influències que va organitzar la seva dona i si, per tant, el va permetre.

El mes passat, Iris Robinson va abandonar la política al·legant motius de salut. Després que es va descobrir la seva relació amb un altre home va dimitir també dels seus càrrecs al Parlament i a l'Assemblea d'Irlanda del Nord.

La renúncia temporal de Peter Robinson s'ha donat a conèixer unes quantes hores després que el Partit Democràtic Unionista (DUP) ha manifestat el seu suport sense reserves al seu líder.

La llei permet que el primer ministre d'Irlanda del Nord deixi les seves funcions fins a un màxim de sis setmanes. Després d'aquest període, serà l'Assemblea nord-irlandesa la que haurà de ratificar tots els canvis que es produeixin.
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut