Barcelona

Un error en el càlcul del pes que podia suportar l'ancoratge d'El Pèndol podria ser la causa de l'accident

El parc del Tibidabo està de dol per l'accident a l'atracció El Pèndol, en què aquest dissabte va morir una nena de 15 anys i tres menors més van resultar ferits. Els Mossos d'Esquadra i també l'empresa municipal que gestiona les instal·lacions estan investigant què va passar. La hipòtesi més plausible ara com ara és que l'ancoratge de la base de l'atracció va cedir, i la pregunta que tothom es fa és per què. Segons fonts pròximes al cas citades per l'agència EFE, es podria tractar d'un error de càlcul del pes que podien suportar els ancoratges de l'atracció.

Actualitzat
Les primeres investigacions tècniques de la caiguda de l'atracció El Pèndol del Tibidabo apunten, segons fonts pròximes a la investigació consultades per EFE, que els ancoratges eren insuficients per suportar el pes del braç articulat d'on penjava la cistella on anaven els ocupants. Aquest error de càlcul dels enginyers responsables dels ancoratges podria ser el que, amb el temps, hagués provocat que la base de l'atracció cedís.

Els tècnics a qui el Parc d'Atraccions del Tibidabo ha encarregat la investigació del sinistre han revisat aquest diumenge els ancoratges de l'atracció i han comprovat que es troben en perfecte estat, motiu pel qual queda descartada la hipòtesi que cedissin en haver-se oxidat o deteriorat pel pas del temps.

El muntatge d'El Pèndol el van fer en tres dies cinc tècnics italians i un enginyer. La instal·lació va arribar d'Itàlia el 26 de juliol del 2006 i va entrar en funcionament a l'agost d'aquell any.

38 metres de caiguda lliure

Amb els seus 38 metres de caiguda lliure, és una de les atraccions estrella del parc d'atraccions barceloní i, quatre anys enrere, va ser la primera d'aquestes característiques que es posava en marxa a Espanya.

Consta d'un braç articulat de 25 metres de longitud que subjecta una góndola amb una capacitat de quatre persones per trajecte, cabina que es deixa caure de forma controlada des d'una altura de 38 metres. Els ocupants primer són elevats i després llançats, un cop aconseguida una velocitat de 100 quilòmetres per hora en menys de 2,8 segons i suportar una força de la gravetat de 4,5. Una vegada finalitzada la fase de caiguda al buit, la góndola descriu un moviment pendular d'uns cinquanta metres de recorregut.

L'accident al parc del Tibidabo va costar la vida a una noia i va deixar tres ferits, dels quals un noi ha estat donat d'alta i dues noies evolucionen favorablement. Una té un pronòstic lleu i l'altra està ingressada greu a l'Hospital de la Vall d'Hebron.

Una revisió extra per sorolls estranys

Una normativa europea és la que fixa uns mínims de seguretat a les atraccions. A partir d'aquí, cada parc estableix uns protocols. Fonts municipals han explicat que les mesures de seguretat del Tibidabo sobrepassen el que marca aquesta normativa comunitària. Es fan revisions diàries, setmanals i mensuals, i un cop l'any, una empresa externa en fa una de més exhaustiva. El Pèndol va passar aquesta revisió el 9 de juny. Aquest dissabte l'atracció havia passat tots els controls però s'ha sabut que just quatre hores abans del sinistre s'havia revisat de forma extraordinària per uns sorolls estranys.

A banda de la investigació judicial, se n'ha obert una altra d'interna per intentar esbrinar les causes del sinistre. El Tibidabo ha tancat aquest diumenge en senyal de dol.
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut