Un equip de futbol llueix insults a la samarreta per denunciar el racisme de què és víctima

Un equip de futbol llueix insults a la samarreta per denunciar el racisme

Els jugadors van lluir als dorsals insults racistes en lloc dels seus noms per denunciar el tracte que reben cada vegada que juguen

RedaccióActualitzat

Amb el número 5, "Goril·la"; amb el número 19, "Escòria". Els jugadors de l'equip de futbol cuer de la Tercera Divisió andalusa, Alma de África, format sobretot per jugadors migrants, es va enfrontar a la UD Algaida amb samarretes on, en lloc de dur els seus noms, portaven els insults que solen rebre al camp. Era l'últim partit de la temporada de l'Alma, un equip format majoritàriament per migrants de fins a 12 nacionalitats diferents.

Els jugadors van lluir insults racistes en lloc dels seus noms per denunciar el tracte que reben cada vegada que juguen. Dorsals com "Mico", "Negrata", "Esclau", "Simi", "Sudaca", "Sense papers", "Goril·la", "Gitano", "Indi", "Immigrant", "Nigga", "Moro", "Il·legal", "Morenet" i "Escòria" van substituir els noms dels jugadors de l'Alma: Omar, Bassirou, Eric, Abdoulaye, Osaivbie, Ivan, Issa Abdou, Mourtalla, Abdelmounim, Modou i Mohamed.

 

 

 

En declaracions a El País, els jugadors de l'Alma han explicat que estan "farts dels menyspreus" i que volen que se'ls respecti: "Estem en ple segle XXI i no entenc com encara es poden dir aquests insults", es queixa l'Eric, un dels jugadors de l'equip. "Crec que coses d'aquest tipus sobren en l'esport i en la societat", afegeix l'Issa Abdou.

 

"Jo vaig jugar amb la paraula 'Mico' a l'esquena. Ho vam fer per dir a tothom que no som delinqüents, que som persones i que no molestem a ningú. Encara sentim aquests insults i és una cosa que patim nosaltres i també els professionals."

 

El central de l'Alma, Eric Josué Amang, va néixer al Camerun i va arribar a Espanya fa vuit anys. La seva història passa per una de les pateres que va arribar a les costes espanyoles l'any 2013 i agraeix al futbol i a l'equip que l'hagin ajudat a integrar-se:

 

"No ho tornaria a fer per res del món. Vaig fer dos viatges i em va agafar la policia. Vaig gastar-me molts diners i al final vaig poder passar per 80 euros. Vaig passar por i vaig deixar enrere molts companys i amics que van morir durant la travessia. És una experiència duríssima."

 

L'Eric treballa en un escorxador; l'Issa Abdou, d'operari a Ikea. Cada cap de setmana poden jugar amb l'Alma amb els seus companys, malgrat que molts no tenen permís de residència. La Federació Andalusa permet registrar els jugadors amb el passaport del seu país d'origen.

 

L'èxit de la campanya

Nombrosos mitjans s'han fet ressò d'aquesta campanya contra el racisme a l'esport. La iniciativa ha sigut ideada per Aftershare.tv, una empresa d'estratègia i comunicació creada per Marc Ros i Risto Mejide, ambaixador i padrí de l'equip.

Alma de África va perdre l'últim partit contra la UD Algaida, de fet, per golejada: 1-6. Ara bé, fora del camp, aquest humil equip andalús ha marcat un gol per tot l'escaire al racisme.

ARXIVAT A:
Racisme
Anar al contingut