Un episodi de precipitacions benvingut

Alberto AlcántaraActualitzat

La pluja continua aquest diumenge, però la pertorbació va en retirada i tenim una dinàmica de ruixats. Els registres pujaran, però ja de manera més puntual. Dissabte va començar amb una banda de pluja o neu contínua i extensa i va continuar després amb xàfecs més irregulars. En conjunt, el total acumulat fins ara suposa una regada ben repartida i molt benvinguda.

Aquests són alguns registres de precipitació acumulats en tot l'episodi, comptant les primeres pluges de divendres fins diumenge a les 12 del migdia. Destaquem les quantitats que han augmentat cap al nord-est, la zona on més està plovent avui.

Complementem el registre de pluges amb els gruixos de neu acumulats:

El balanç és positiu, perquè no hi ha hagut grans incidències i arrosseguem una preocupant manca de precipitació. Zones molt necessitades, com ara el Pirineu oriental, han rebut una nevada molt desitjada:

La part negativa és que hi han hagut zones que han rebut menys precipitació de l'esperada. Això es pot visualitzar amb la comparativa entre el model WRF de precipitació prevista per dissabte i el mapa de pluja registrada:

En conjunt, els màxims de precipitació van quedar ben recollits al pronòstic, tret de l'extrem nord. Per ser més exactes, la desviació més gran es va donar a l'Alt i el Baix Empordà, on la precipitació s'havia de reactivar durant el final del dia, però no ho va fer, i els màxims previstos pel model de 40 a 50 mm es van quedar sobre els 10-15 mm.

També va precipitar menys del previst al nord de la Cerdanya, nord del Pallars Sobirà i nord de la Vall d'Aran. La part positiva és que en aquestes zones encara queden algunes hores més de precipitació.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut