L'empresari Rafael Palencia, en una imatge d'arxiu
L'empresari Rafael Palencia, en una imatge d'arxiu

Un empresari que feia donacions al PP: "Jo ajudo el partit perquè ell m'ajudi"

Mitjans de Madrid divulguen la gravació d'una conversa entre Ildefonso de Miguel i Rafael Palencia en què aquest afirmava que pagava diners al PP a canvi d'adjudicacions

RedaccióActualitzat

Aquest dimarts l'empresari Rafael Palencia estava citat a declarar a l'Audiència Nacional davant del jutge José de la Mata, que instrueix el cas dels papers de Bárcenas. Palencia havia de declarar com a investigat per haver donat diners al PP a canvi d'adjudicacions. 

L'empresari ha comparegut per videoconferència des de Bilbao per la seva avançada edat, i s'ha negat a respondre a les preguntes del jutge, del fiscal i de les acusacions particulars, que són Esquerra Unida, l'observatori DESC i l'associació d'advocats ADADE.

Palencia, que és president de l'empresa Degrémont, filial del grup francès Suez i dedicada a la potabilització d'aigua, hauria admès en una gravació que havia fet pagaments regulars al PP per aconseguir adjudicacions. També li hauria pagat comissions d'entre un 2% i un 3% dels contractes aconseguits.

Conversa filtrada als mitjans

Alguns mitjans de Madrid, com la Cadena SER i el diari "El Mundo", han divulgat precisament aquest dimarts el contingut d'aquesta gravació, en què Palencia reconeixia el pagament periòdic de 35.000 euros als tresorers del PP Luis Bárcenas i Alvaro Lapuerta:

"Jo ajudo el partit en general perquè ell m'ajudi en general, perquè sàpiguen que som una empresa que col·labora amb el partit i em tractin bé."

En la gravació, Palencia també explica que quan trucava Bárcenas per portar-li els diners, per dissimular li deia que li portaria "uns fulletons". També dona a entendre que va pagar comissions a administracions autonòmiques controlades pel PSOE.

Hauria servit per fer xantatge a Rajoy

Aquesta gravació l'hauria feta el 2008 Ildefonso de Miguel, llavors home de confiança d'Esperanza Aguirre i del seu segon, Ignacio González i responsable financer de l'empresa d'aigües de Madrid, Canal de Isabel II, investigada en el cas Lezo.

El jutge De la Mata hauria conegut l'existència d'aquesta gravació per una conversa telefònica de González en què aquest explicava que s'havia fet servir per fer xantatge a Mariano Rajoy.

Aquest hauria ordenat a Luis Bárcenas, llavors tresorer del PP, de pagar per evitar l'escàndol. El xantatge l'hauria fet Julio Ariza, propietari del grup de comunicació Intereconomía. Tant Rajoy com el PP sempre han negat la validesa de les afirmacions que fa Palencia a la gravació.

ARXIVAT A:
LezoPPCorrupció
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut