
Un dron submarí nuclear capaç de crear tsunamis radioactius, una nova arma nord-coreana?
El règim de Kim Jong-un assegura que aquest nou "armament estratègic" pot penetrar sigil·losament en aigües de l'enemic i destruir naus i ports
Corea del Nord assegura que ha ampliat el seu arsenal nuclear amb una nova "arma estratègia": un dron submarí que podria generar tsunamis radioactius a gran escala.
El líder nord-coreà, Kim Jong-un, ha supervisat aquest dimecres la prova d'aquest nou torpede submarí que té per objectiu penetrar sigil·losament en aigües de l'enemic i provocar una onada radioactiva que destruiria flotes navals senceres, ports i infraestructures costaneres, a més de carregar-se el litoral, que quedaria contaminat durant dècades.

Un missatge o amenaça dirigits especialment als Estats Units i a Corea del Sud, a qui el règim nord-coreà acusa de voler ocupar el seu país amb les últimes maniobres militars conjuntes que estan duent a terme a Paju.

Les imatges de l'assaig s'han difós per la televisió pública nord-coreana i per les agències del règim. El sistema, batejat com a "vehicle submarí no tripulat nuclear Haeil --tsunami en coreà--", fa més de 10 anys que es desenvolupa, des del 2012, es va presentar públicament al Congrés del Partit dels Treballadors del 2021 i ha estat sotmès a 50 proves en dos anys.
Alguns experts dubten de certes afirmacions que ha fet el règim en la seva presentació, com que el dron hagi navegat sota l'aigua durant dos dies i mig, per la sofisticació que requereix un sistema així, però no que aquest torpede teledirigit suposi una amenaça potencial real per a ports veïns com els sud-coreans o els japonesos.

Nova escalada de la tensió a la zona
El president sud-coreà ja ha avisat que Corea del Nord pagarà el que considera una provocació irresponsable, en ple augment de la tensió a la península.
Fa cinc anys que Corea del Nord està ampliant i sofisticant la capacitat potencial dels seus atacs atòmics, en un hipotètic conflicte amb Corea del Sud o els Estats Units, que té bases militars a la zona, un augment de l'arsenal militar que provoca una escalada contínua de la tensió a la regió.
Des del 2019, Pyongyang no ha deixat de provar nous sistemes per dotar de capacitat nuclear el seu arsenal tàctic, com els K-25, un llançacoets múltiple de gran calibre, o els KN-23 i KN-24, míssils de curt abast que operen amb combustible sòlid, més eficient que el líquid per aconseguir un desplegament ràpid, i que poden traçar trajectòries difícils d'interceptar. A més, els ha provat des de diferents plataformes de llançament mòbils, com sitges o ferrocarrils.

També el 2021 es van presentar oficialment els Hwasong-8, uns míssils d'abast intermedi que superen els 3.000 quilòmetres --i, per tant, podrien arribar a les bases dels EUA al Japó o a Guam--, amb caps hipersònics que podrien esquivar escuts antimíssils. També es van començar a provar els míssils de creuer de llarg abast i alta precisió guiats per control remot, unes armes que també s'han assajat en la prova nuclear feta pública aquest divendres.
Els dos models que s'han provat des del 2021, Hwasal-1 i Hwasal-2, tindrien capacitat per volar entre 1.500 i 2.000 quilòmetres, i els llançaments haurien estat difícils de detectar per Washington i Seül perquè poden fer vols irregulars molt a prop del terra.
La televisió oficial de Corea del Nord (KCTV) ha emès imatges aquest divendres de les proves que s'haurien fet amb aquests dos models de míssils, que s'haurien llançat dimecres passat des dels afores de la ciutat de Hamhung, a la província de Hamgyong del Nord.

De fet, se suposa que el punt de llançament és la platja privada de la residència que Kim Jong-un té al barri de Jakdo. Segons la KCTV, el llançament va ser un èxit:
"Es va eliminar un blanc establert al mar de l'Est --denominació que rep el mar del Japó, entre les dues corees-- després de volar en les òrbites programades en forma oval i de vuit durant períodes d'entre 126 i 152 minuts respectivament."
Fins ara s'havien ensenyat fotos d'aquests míssils, però no vídeos dels projectils en ple vol.
Pyongyang també ha assegurat que el 14 de març va provar amb èxit el llançament des d'un submarí de dos míssils estratègics de llarg abast que es podrien correspondre amb els Hwasal-1.
Aquest mes també se n'haurien sortit, segons assegura el règim nord-coreà, a llançar amb èxit el míssil balístic intercontinental Hwasong-17, que podria recórrer més de 15.000 km i arribar pràcticament a tot arreu, excepte a Amèrica del Sud.
L'última prova feta aquest dimecres seria el dron submarí nuclear anunciat aquest divendres, un sistema teledirigit semblant al Posidó rus.
- ARXIVAT A:
- Corea del NordCorea del SudEstats Units