La portada d'aquesta edició de l'anuari Mèdia.cat
La portada d'aquesta edició de l'anuari Mèdia.cat (ACN / Mar Vila)

Un dossier sobre les "fake news", novetat de l'anuari Mèdia.cat

Es presenta la novena edició de l'anuari sobre silencis als mitjans de comunicació, que edita el Grup de Periodistes Ramon Barnils

Actualitzat

Dos de cada tres alts funcionaris de l'Estat són nascuts a Madrid i més de la meitat d'aquests treballadors d'alt rang acaben demanant excedències per dedicar-se a la política o per treballar en grans empreses.

El reportatge "15 madrilenys per cada català al 'deep state'", de Dani Sánchez Ugart, evidencia el biaix territorial i elitista de l'alt funcionariat de l'estat espanyol.

És un dels que inclou l'anuari Mèdia.cat sobre silencis mediàtics. La novena edició s'ha presentat aquest vespre al Col·legi de Periodistes de Catalunya. Inclou per primer vegada un dossier temàtic, dedicat a la veritat i a les anomenades "fake news" des d'una perspectiva crítica.

 

 

Un dels coordinadors de l'anuari, Víctor Yustres, explica que un dels objectius és informar sobre qui hi ha darrere la desinformació:

"Les mentides als mitjans és una cosa que ve de lluny, i ho volem explicar amb diferents formats per reflexionar sobre qui hi ha darrere d'aquesta desinformació, la responsabilitat de les empreses tecnològiques i si les plataformes de verificació són la solució al problema o un pedaç interessat."

 

Les escales de la façana del Teatre Nacional de Catalunya
Elisenda Rovira i Víctor Yustres, coordinadors de l'Anuari Mèdia.cat (ACN / Mar Vila)

 

Un altre dels reportatges de l'anuari és sobre la nissaga barcelonina dels Royuela, vinculada a la ultradreta catalana, o un altre sobre els usos il·legítims de l'aigua en el transvasament del riu Siurana. La investigació explica els tentacles d'aquesta nissaga barcelonina: des del club Empel, de Barcelona, passant pels antecedents terroristes del patriarca.

Una altra de les peces és "Amancio Ortega i la cara amable de l'ultracapitalisme", de Montse Santolino, una anàlisi crítica sobre com els mitjans van tractar les donacions que el president d'Inditex va fer a la sanitat privada.

Uns altres reportatges aborden els usos il·legítims de l'aigua darrere el transvasament del riu Siurana o els efectes de la privatització dels tractaments contra la infertilitat.

 

 

La publicació és possible gràcies a una campanya de micromecenatge i té el suport de la Fundació Catalunya, el Col·legi de Periodistes de Catalunya i l'Ajuntament de la capital catalana.

Està impulsat pel Grup de Periodistes Ramon Barnils i s'ha caracteritzat, en les vuit edicions passades, per treure a la llum temes que han estat silenciats pels mitjans de comunicació.

ARXIVAT A:
Notícies falsesMitjans de comunicació
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut