Un divendres de tempestes intenses a molts punts del país

La tarda de tempestes ha deixat registres localment molt abundants, com els 71 mm de Balaguer

Francesc MauriActualitzat

La inestabilitat ha augmentat amb força aquest divendres. A partir del migdia, les tempestes han estat especialment intenses al Baix Camp, el Priorat i el Baix Ebre. Més tard, cap al sud del Segrià i cap al Pirineu. A mesura que avançava la tarda es traslladaven sobretot cap al Prepirineu i també cap al litoral Central.

Aquest mapa recull els registres més destacats al llarg de divendres: la quantitat més important s'han registrat a la Noguera, a Balaguer, amb 71 mm segons les dades de Meteoclimatic. 64 dels 71 mm han caigut en 1 hora com a màxim. A Vallfogona de Balaguer van caure 50 mm en 30 minuts, segons les dades de Meteocat.

 

Al voltant dels 50 mm han caigut al Baix Camp i el Baix Segrià: 59 l/m2 a Riudecanyes, 53 a Seròs i a Pratdip, 45 a Vilanova d'Escornalbou, 41 a Reus, 40 a Aitona i a Ulldemolins. El registre també va pujar a 47 mm a l'Illa de Buda, al Montsià. Finalment, cal destacar la pluja a Barcelona, la zona del Garraf i a Sant Julià de Vilatorta (Osona), amb valors d'entre 50 i 66 mm.

Algunes de les tempestes eren violentes. A Seròs, dels 53 litres 40 han caigut en 30 minuts. A Reus, en un minut s'han arribat a enregistrar 3,5 litres. Aquestes intensitats són torrencials. La calamarsa o pedra han estat presents en algunes de les tempestes.

Cal destacar l'activitat elèctrica. Fins a les 9 del vespre, la XDDE, Xarxa de Detecció de Descàrregues Elèctriques del Servei Meteorològic de Catalunya, havia enregistrat 22.265 descàrregues damunt de Catalunya entre núvols i 2.485 de núvol a terra. Les comarques de la meitat sud destacaven en el nombre de descàrregues. Al Baix Camp 2.440 descàrregues, i de núvol a terra 780. Hi ha 4 ferits per la caiguda d'un llamp. Al Montsià i al Priorat havíen enregistrat una mica més de 200 llamps de núvol a terra. El festival elèctric va continuar a última hora cap a la costa Central.

 

 

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut