Un home estirat mentre el traslladen a una ambulància
A Stepan Latypov el van detenir en una de les protestes en contra de Lukaixenko (RADIO FREE EUROPERADIO LIBERTY)

Un dissident bielorús s'intenta suïcidar en ple judici

Stepan Latypov, detingut en una de les protestes en contra de Lukaixenko, està acusat d'organitzar accions en grup per pertorbar l'ordre públic

RedaccióActualitzat

"Pare, agents de la policia m'han dit que, si no admetia la meva culpa, em posarien a la cel·la d'aïllament i pressionarien penalment els meus familiars i veïns. Jo ja porto 51 dies a la presó. Prepara't per a una cosa similar."

Acte seguit, Stepan Latypov, un opositor al règim de Lukaixenko a Bielorrússia, ha agafat un bolígraf i ha provat de tallar-se el coll. L'intent de suïcidi ha estat durant el judici que es feia contra ell aquest dimarts.

Les autoritats l'acusen d'organitzar accions en grup per pertorbar l'ordre públic, resistir-se als agents de policia i frau a gran escala durant les manifestacions de l'oposició de l'any passat.

L'home ha intentat treure's la vida tot just després que el seu pare ha declarat com a testimoni. Després del fet, Latypov ha quedat inconscient i se l'han endut en una ambulància, on li han induït el coma. L'entitat en defensa dels drets humans bielorussa Viasna-96 ha dit que està viu i estable.

La líder opositora a l'exili, Svetlana Tikhanóvskaia, ha assegurat que el que ha passat "és fruit d'un estat de terror, repressió i tortures a Bielorússia".

 


Latypov va ser arrestat el setembre del 2020 durant les protestes en contra del president Lukaixenko, on desenes de milers de persones es van mobilitzar per reclamar la convocatòria d'unes eleccions lliures.

L'oposició bielorussa va reunir milers de persones durant més de quatre setmanes seguides (Reuters/Tut.By)


Un altre cas de persecució a opositors

A finals de maig, Bielorússia va fer desviar un avió per detenir el periodista dissident Roman Protassévitx.

Bielorússia acusa el reporter detingut d'haver organitzat disturbis massius a través del seu canal de Telegram i d'instigar a l'odi durant les protestes antigovernamentals posteriors a les eleccions del 2020. El KGB bielorús el va incloure en la seva llista de terroristes i, si el jutgen, el podrien arribar a castigar amb la pena de mort.

I aquest dimarts, a Sant Petersburg, la policia ha ordenat aturar un avió que estava a punt d'enlairar-se. Hi anava l'activista rus Andrei Pivovarov, que ha quedat detingut.

ARXIVAT A:
Bielorússia
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut