Un diputat alemany nega que el Diplocat convidés observadors internacionals l'1-O
El diputat alemany Andrej Hunko, aquest dilluns al Tribunal Suprem al costat de l'intèrpret
Madrid

Un diputat alemany nega que el Diplocat convidés observadors internacionals l'1-O

Andrej Hunko diu que va venir com a visitant "informal" perquè li interessava i que es va pagar la majoria de despeses de la seva butxaca

Josep Maria CampsActualitzat

El diputat alemany Andrej Hunko, que va venir com a visitant internacional per l'1-O, ha negat aquest dilluns al Tribunal Suprem que ell i els altres visitants fossin observadors electorals.

Demanat per la defensa d'Oriol Junqueras i Raül Romeva, el testimoni ha explicat que fa 10 anys que es dedica a fer observacions electorals oficials pel Consell d'Europa i l'OCDE, i que n'ha fet una vintena arreu del món.

 

"Un règim de visita més informal"


A preguntes de Rosa María Seoane, de l'advocacia de l'Estat, Hunko ha dit que el que va fer a Catalunya per l'1-O ell i altres visitants no compleix les condicions d'aquestes observacions, que són molt rigoroses:

"Una observació oficial d'uns comicis es fonamenta en un sistema bastant ampli de mesures, preveient que, amb bastanta anterioritat a la celebració, viatgin al país en qüestió un gran nombre d'observadors de llarga durada que romanen en aquest país, recopilen informació i fan observacions i, posteriorment, s'hi van integrant altres estructures."

"Al final d'aquest procés s'emet un informe amb tota profunditat que reflecteix els possibles problemes observats, i es fa una valoració general sobre la pertinència dels comicis celebrats."

"He de dir o puc dir que les actuacions portades a terme en aquesta ocasió a Catalunya no compleixen o no s'ajusten a aquest perfil d'observació, sinó que es tractava d'un règim de visita més informal."

 

 

"Un succés polític de gran importància"

El diputat alemany ha assegurat que sabia perfectament que hi havia una prohibició del Tribunal Constitucional sobre el referèndum, i que precisament per això li va interessar venir:

"Sabia que el referèndum havia estat prohibit, però es tractava d'un succés polític de gran importància. Jo volia veure-ho i estic molt satisfet d'haver presenciat l'1 d'octubre en primera persona."

A preguntes de les defenses, Hunko ha dit que es va pagar el viatge des de Colònia i també la majoria de nits d'hotel. Ha admès que les dues primeres nits, però, no les va haver de pagar, però no sap qui ho va fer.


Un eurodiputat eslovè defensa el pacifisme de Romeva


Un altre dels testimonis d'aquest dilluns ha estat Ivo Vajgl, que va ser ministre d'Afers Exteriors d'Eslovènia, i que com a eurodiputat va coincidir amb Raül Romeva al Parlament Europeu.

Vajgl ha explicat que allà va col·laborar amb Romeva en projectes sobre la pau a Síria i al Líban, a més de temàtiques de desarmament.

Segons Vajgl, va tractar sovint amb l'acusat sobre el conflicte polític català, i ha assegurat que sempre va abordar-lo des de la no-violència:

"El senyor Romeva sempre ha defensat la resolució de la qüestió catalana a través del diàleg i de manera pacífica."

El testimoni de Vajgl ha estat a punt d'ajornar-se perquè tant les parts com el tribunal han considerat que la traducció de la intèrpret era deficient.

 

L'europeïsme de Junqueras i el Quebec com a referència


També va coincidir amb Romeva al Parlament Europeu una altra testimoni d'aquest dilluns, l'erodiputada socialista portuguesa Ana Gomes.

Gomes ha explicat que van coincidir-hi durant 10 anys, i que van treballar junts a la Comissió de Seguretat i Defensa, en temes de desarmament.

Gomes, que també havia coincidit amb Junqueras a Europa, i que els ha visitat tots dos a la presó, ha assegurat que defensen una solució com la del Quebec:

"Estic segura que Raül Romeva és un demòcrata de veritat, defensor dels drets humans i convençut de trobar una solució democràtica per a Catalunya."

"Romeva defensava una solució similar a la del Quebec. El senyor Junqueras parlava de la vocació europea de Catalunya."

 

ARXIVAT A:
Judici procés
Anar al contingut