Barcelona

Un dibuixant recupera "La familia Ulises" 90 anys després del naixement del "TBO"

Van acompanyar durant dinou anys (1952-1971) -en la seva etapa original- i al llarg de més de mil contraportades els 300.000 lectors setmanals d'una publicació tan popular com el "TBO". Don Ulises Higueruelo, Doña Sinforosa, Doña Filomena i la resta de "La familia Ulises" van ser un retrat costumista d'una família barcelonina amb aspiracions de classe mitjana i problemes de classe baixa. Aquests personatges fan un salt en el temps i es traslladen fins a l'actualitat a mans del dibuixant Alfons López, que per primera vegada els posarà en situacions que no haurien passat la censura de la dictadura.

Actualitzat
Una de les historietes que va fer triomfar als anys cinquanta la revista "TBO", després de noranta anys del seu naixement i dotze de la seva última edició, torna a l'actualitat recreada per un dibuixant d'avui. Alfons López, l'autor que l'any passat ja va fer reviure la figura del "Capitán Trueno", recupera ara "La familia Ulises".

El còmic és fidel als seus orígens, ambientat suposadament a Barcelona i protagonitzat per un pare -Don Ulises Higueruelo-, una mare -Doña Sinforosa- l'àvia i mare d'aquesta -Doña Filomena-, la filla gran -Lolín-, els dos petits -Merceditas i Policarpito- i el gos -Tresky-. Els seus pares van ser el dibuixant Marino Benejam i el guionista Joaquim Buigas, que durant molts anys va dirigir el "TBO".

"La familia Ulises" va ser una de les moltes historietes que a l'època en què acabava el racionament a Espanya va animar la vida de molta gent que sobrevivia en uns anys difícils. Reflectia una família tipus de classe mitjana-baixa que començava a entrar a la societat de consum, venint de l'autarquia de la postguerra.

La nova família viurà la primera història llarga, ja que històricament s'havien publicat en una sola pàgina amb un màxim de 18 vinyetes. El dibuixant que els torna a donar vida ha buscat un traç modern que busca fer atractius al lector d'avui uns protagonistes de fa més de seixanta anys.

En homenatge a l'època, hi apareixen altres personatges il·lustres, com Carpanta i Doña Urraca. Però la historieta, ara lliure de censura, tracta també temes tabú a l'època com l'estraperlo o el maquis.
Anar al contingut