Un dels germans detinguts, Oseney da Costa de Oliveira, sortint de les dependències policials
Un dels germans detinguts, Oseney da Costa de Oliveira, sortint de les dependències policials
Brasil

Un detingut confessa haver mort el periodista i l'indigenista desapareguts a l'Amazònia

Dom Phillips i Bruno Araujo haurien recriminat als dos arrestats que pesquessin en àrees protegides com a reserves indígenes

Un dels dos sospitosos detinguts per la desaparició del periodista britànic Dom Phillips i l'indigenista brasiler Bruno Araujo n'ha confessat l'assassinat i ha portat la policia fins al lloc on havia enterrat els cossos, segons ha recollit O Globo.

Després d'aquesta revelació, la Policia Federal del Brasil dona pràcticament per tancat el cas, destapat el 5 de juny, quan es va perdre el contacte amb els dos homes, que treballaven en una investigació sobre l'assetjament als indígenes a l'Amazònia.

Van ser vistos per últim cop a Sao Rafael, dins les terres indígenes de la vall del Javarí, a l'oest del territori selvàtic, la mateixa zona on es va desplegar l'operatiu de cerca i on han traslladat els detinguts, els germans pescadors Oseney i Amarildo da Costa de Oliveira, per identificar el punt on hi havien enterrades les restes.   

Les fonts policials, però, no han dit res sobre el mòbil del crim, tot i que ha transcendit que una de les víctimes els havia recriminat, en una trobada sobre el terreny, que pesquessin en àrees protegides com a reserves indígenes.

Treballs de nit en la recuperació dels cossos de Dom Phillips i Bruno Araujo a l'Amazònia
Treballs de nit en la recuperació dels cossos de Dom Phillips i Bruno Araujo, a l'Amazònia (Reuters)

Pendents de les autòpsies

Les autoritats del Brasil han confirmat que s'han trobat "restes humanes". Concretament, segons el ministre de Justícia del Brasil, Anderson Torres, "on s'hi estaven realitzant excavacions" per localitzar-ne els cadàvers, que ara se sotmetran a les proves forenses.

Els últims dies hi havia informacions contradictòries sobre on eren les restes dels desapareguts. Els familiars del periodista Dom Phillips van assegurar que s'havien localitzat, segons una font de l'ambaixada del Brasil al Regne Unit, mentre que la Policia Federal ho negava i explicava que en continuava la recerca.

A l'emplaçament en el qual havien desaparegut, a prop de la frontera amb el Perú i Colòmbia, hi proliferen activitats il·legals, com el narcotràfic, i s'hi concentra molta criminalitat.

La desaparició del periodista i l'indigenista ha generat reivindicacions i protestes al Brasil
La desaparició del periodista i l'indigenista ha generat reivindicacions i protestes al Brasil (Reuters)

Amb alta inaccessibilitat, es tracta d'una zona amazònica que acull la concentració més gran de pobles indígenes i, alhora, esdevé l'escenari d'una coneguda ruta per on circula tant la cocaïna que ve del Perú per distribuir-la posteriorment a Europa, com altres matèries primeres que s'hi extreuen il·legalment, entre elles fusta i or.

ARXIVAT A:
BrasilAmazònia
Anar al contingut