Un desconfinament prematur portarà a un rebrot de la Covid-19, diuen metges de Hong Kong
El retorn a l'activitat a ciutats com Xangai pot dur a un rebrot (Reuters/Aly Song)

Un desconfinament prematur portarà a un rebrot de la Covid-19, diuen metges de Hong Kong

Els investigadors alerten del gran risc de voler reprendre de seguida l'activitat econòmica

Xavier DuranActualitzat

Les mesures agressives preses a la Xina van permetre controlar l'expansió de la Covid-19 fora de Wuhan i la seva província. Però si aquestes mesures s'aixequen massa aviat hi hauria un rebrot important.

Així ho afirma un estudi de quatre investigadors de la Facultat de Medicina de la Universitat de Hong Kong que publica la revista The Lancet.

Aquest rebrot requeriria esforços suplementaris per tornar a contenir la pandèmia, segons els investigadors.

En l'estudi, els autors han analitzat dades de casos confirmats de Covid-19 entre mitjans de gener i el 29 de febrer per avaluar la transmissió i la gravetat a quatre grans ciutats -Pequín, Xangai, Shenzhen i Wenzhou- i a deu províncies amb el nombre més alt de casos confirmats.

Els resultats indiquen que durant la primera onada de l'epidèmia, la mortalitat a Hubei, la província que pertany a Wuhan, va ser molt més alta, un 5,91%, que a la resta de la Xina, on era d'un 0,98%.

La mortalitat també variava molt entre províncies i era relativament baixa al sud i a l'est de la Xina i molt més alta al nord i al nord-oest. Les variacions entre províncies s'atribueixen a les diferències en desenvolupament econòmic i als recursos sanitaris disponibles a cadascuna.

A més, fora de Hubei, el nombre reproductiu –R0, els casos generats a partir d'una sola persona infectada- va caure de forma molt important després de les mesures de tancament. En algunes es va acostar a 1, que significa estabilització de l'epidèmia.

Un rebrot important

Però potser el més destacat de l'article és el model matemàtic que simula l'impacte de relaxar les mesures actuals, com ja s'està fent. Els resultats suggereixen que un aixecament prematur portarà que el nombre reproductiu superi novament 1 i això signifiqui una segona onada d'infeccions.

Joseph Wu, que ha coliderat l'estudi, creu que les mesures han funcionat però que si no es va amb cura en aixecar-les el rebrot serà important:

"Els casos podrien ressorgir fàcilment a mesura que negocis, fàbriques i escoles reobrin i incrementin la barreja social, sobretot donat el major risc de casos importats de fora mentre la Covid-19 continuï expandint-se globalment."

El model suggereix que un cop es produeixi aquest rebrot, implantar de nou les mesures no serà suficient per tornar als nivells anteriors i caldria un esforç addicional perquè el nombre reproductiu torni a estar per sota d'1.

Això comportarà probablement més costos sanitaris i econòmics, fins i tot als llocs amb més recursos, segons Gabriel Leung, coautor de l'article:

"Fins i tot en les megaciutats més pròsperes i amb més recursos, com Pequín i Xangai, els recursos sanitaris són finits. I els serveis hauran de lluitar contra un sobtat increment de la demanda."

Per això, creuen que el distanciament físic i els canvis de comportament s'haurien de mantenir cert temps i analitzar bé el balanç entre reprendre les activitats econòmiques i mantenir el nombre reproductiu per sota d'1.

Tot això, diuen, s'hauria de fer fins que no hi hagi vacuna contra la Covid-19. Mentre, cal controlar en temps real els efectes de l'increment de la mobilitat i de la barreja social en la transmissió de la Covid-19.

ARXIVAT A:
Coronavirus Recerca científica
Anar al contingut