Un derivat del cànnabis redueix el dolor provocat per l'endometriosi en ratolins
Una de les conseqüències de l'endometriosi són regles molt doloroses

Un derivat del cànnabis redueix el dolor provocat per l'endometriosi en ratolins

El descobriment, fet a la Universitat Pompeu Fabra, ha portat a iniciar un estudi clínic amb l'Hospital Clínic de Barcelona

Xavier DuranActualitzat

Alguns derivats del cànnabis alleugen, en ratolins, el dolor provocat per l'endometriosi, segons un estudi de la Universitat Pompeu Fabra que es publica a la revista "eLIFE". El descobriment ha portat a iniciar un assaig clínic en col·laboració amb el Servei de Ginecologia de l'Hospital Clínic de Barcelona.

L'endometriosi és una de les malalties ginecològiques més freqüents i es calcula que afecta entre un 5 i un 10% de les dones en edat fèrtil a tot el món. Es produeix quan el revestiment de l'úter, l'endometri, creix fora de la cavitat de l'úter. Provoca regles molt doloroses, pot ser una causa d'esterilitat i pot tenir conseqüències molt negatives per a la qualitat de vida de les dones que la pateixen.

El nou estudi, dut a terme per Alejandra Escudero-Lara, Josep Argerich, David Cabañero i Rafael Maldonado, del Laboratori de Neurofarmacologia-Neurophar, suggereix que els cannabinoides poden alleujar el dolor causat per l'endometriosi. Si bé la recerca s'ha fet en ratolins, es farà un assaig clínic en col·laboració amb el Servei de Ginecologia de l'Hospital Clínic de Barcelona per avaluar els possibles beneficis del ∆9-tetrahidrocannabinol (THC), principal component psicoactiu de la planta de cànnabis, en dones amb endometriosi.


Les opcions de tractament inclouen cirurgia o teràpia hormonal, però no sempre són efectives i sovint tenen efectes secundaris significatius. Per això és important trobar algun remei farmacològic per alleujar els símptomes, com explica Rafael Maldonado, autor principal de l'article i professor de la UPF:

"A causa de la manca de tractaments efectius, les dones amb endometriosi generalment depenen d'estratègies d'autocura com els canvis en la dieta o l'exercici. Tot i que el cànnabis té una gran quantitat de possibles efectes secundaris, les seves propietats medicinals podrien alleujar el dolor en l'endometriosi i altres afeccions."

També alerta que això no significa que es pugui utilitzar cànnabis sense control, sinó que les possibles aplicacions sempre s'han fer en el marc mèdic:

"Les troballes del nostre estudi poden ser d'interès per als ginecòlegs i especialistes en dolor que gestionen el tractament de dones amb dolor endometrial. Però és crucial subratllar que l'ús de cànnabis en escenaris no regulats ha de descoratjar-se donats els greus riscos associats amb el seu consum."

 

Els investigadors van estudiar ratolins amb implants endometrials a la pelvis per imitar l'endometriosi en humans. Els que duien els implants eren més sensibles al dolor a la pelvis, que també es pot associar amb alteracions emocionals i cognitives, similars als símptomes observats en algunes dones amb endometriosi.

Menys dolor i menys pèrdua de memòria

Els científics van tractar els ratolins amb una dosi diària de 2 mg/kg de THC durant 28 dies. Això va alleujar la sensibilitat al dolor a la pelvis, però no va tenir cap efecte sobre el dolor en altres àrees. Això demostra que el tractament va ser específic per al dolor causat per l'endometriosi.

Aquest alleujament es va produir independentment de quan s'iniciava el tractament. Això fa pensar que funciona igual de bé un cop s'han establert els símptomes del dolor.

En canvi, la recerca no va permetre esbrinar si el THC tenia algun efecte significatiu en el tractament de l'ansietat. Els ratolins amb endometriosi tenien símptomes similars als que experimenten algunes dones amb aquesta malaltia. En el seu cas, es podia mesurar pel temps que els animals passaven en àrees obertes d'un laberint, perquè els ratolins amb nivells d'ansietat més alts tendeixen a no explorar gaire.

L'endometriosi també perjudica la funció cognitiva en algunes dones. Per esbrinar si el THC tenia algun efecte en aquest procés, van estudiar el rendiment de la memòria en els ratolins. Van proporcionar als animals dos objectes idèntics i els van permetre familiaritzar-se amb ells. Després van reemplaçar un dels objectes i van cronometrar quant temps van passar els rosegadors explorant l'objecte nou respecte al familiar, per donar una indicació del que recordaven els animals.

Van descobrir que, si bé la memòria estava deteriorada en els ratolins amb endometriosi en comparació amb aquells que no tenien l'afecció, els tractats amb THC no mostraven deteriorament de la memòria. Això suggereix que el THC pot tenir un efecte protector.

També van comprovar que el THC podia tenir efecte en el creixement de l'endometri. En els ratolins amb endometriosi tractats amb THC durant 32 dies el creixement endometrial era menor.

Aquests resultats indiquen que el THC limita el desenvolupament i els símptomes de l'endometriosi en un model animal i, segons els autors, això ressalta l'interès de fer més recerques per garantir la seguretat i els efectes beneficiosos d'aquest tractament en dones amb endometriosi, conclou Alejandra Escudero-Lara.

ARXIVAT A:
SalutRecerca científica
Anar al contingut