El jove de la Molina i l'advocada d'ofici que l'ha assistit a la sortida de les dependències de la Policia de Fronteres aquest 18 de …
El jove de la Molina i l'advocada d'ofici que l'ha assistit a la sortida de les dependències de la Policia de Fronteres aquest 18 de novembre del 2019. (Horitzontal)

Un dels detinguts pel tall de l'AP-7 a la frontera declara davant de la policia francesa

ACN Perpinyà.-Un dels detinguts pel tall de l'AP-7 a la frontera ha declarat aquesta tarda davant de la policia francesa a Perpinyà, a la Catalunya del Nord. El jove de 34 anys, resident a la Molina (Cerdanya), ha admès davant dels agents que va participar a la mobilització convocada pel Tsunami Democràtic de la setmana passada però ha insistit que era una convocatòria pública i que no va tenir res a veure amb l'organització de l'acció. Ell és un dels 18 detinguts per la policia francesa acusats de pertorbar la circulació. Segons ha explicat Alerta Solidària, alguns d'ells ja van declarar després que els detinguessin i d'altres es van acollir al seu dret a no fer-ho perquè no tenien advocat. A més del jove que ha declarat avui, està previst que demà i dimecres ho facin dos més a les dependències de la Policia de Fronteres. Una trentena de persones s'han concentrat a les portes de la comissaria per donar-li suport.

Un dels 18 detinguts pel tall de l'autopista a la frontera ha declarat aquest dilluns a les dependències de la Policia de Fronteres de Perpinyà. El jove de la Molina és una de les tres persones arrestades -i posades en llibertat hores després- per pertorbar la circulació que es van acollir al dret a no declarar en el moment de la detenció. Tots tres han rebut una citació per fer-ho en seu policial. El primer ha declarat avui i està previst que entre demà i dimecres ho facin dos més. L'advocada d'Alerta Solidària, Eva Pous, ha explicat que almenys 11 dels 18 detinguts per la policia francesa es van posar en contacte amb ells per tenir informació sobre el procés en què es troben o per rebre assistència jurídica. Entre ells, el jove que ha comparegut avui. Pous ha detallat que han demanat un advocat d'ofici perquè consideren que la "complexitat de la normativa" requeria de l'assessorament de juristes de la Catalunya del Nord. La petició ha endarrerit la declaració, que estava prevista inicialment a les dues del migdia però que no s'ha produït fins a quarts de quatre de la tarda. A la sortida, el jove ha explicat que ha declarat que sí que era a la mobilització però que hi va acudir perquè era una convocatòria "pública" i que, en cap cas, tenia res a veure amb l'organització. Segons Pous, la policia posarà ara en mans del procurador -l'equivalent al ministeri fiscal a França- els fets i, "a partir d'aquí, s'haurà de decidir si són constitutius d'un delicte o d'una infracció". L'advocada d'Alerta Solidària també ha criticat les dificultats que han tingut per accedir a un lletrat d'ofici i que molts dels detinguts que van declarar en el moment de l'arrest ho van fer, "en molts casos, sense saber-ho perquè no se'ls ho va comunicar". "A alguns els van dir que així seria més ràpid i que si no col·laboraven els entregarien a la policia espanyola", ha detallat. Per donar suport al jove, una trentena de persones convocades pel CDR de la Cerdanya s'han concentrat a les portes de la comissaria de la Policia de Fronteres. Estratègia comuna amb la Catalunya NordD'altra banda, el col·lectiu Alerta Solidària es reuneix aquesta tarda amb el Col·legi d'Advocats de Perpinyà amb l'objectiu de teixir estratègies comunes per donar "cobertura jurídica a les persones que s'han vist afectades per aquest procés repressiu". "També per establir una protocols d'actuació en aquesta causa i les que puguin venir", ha afegit.

Anar al contingut